nieuws

Pandbrief met negatief rendement

Financieel

Berlin Hyp heeft op 8 maart 2016 met succes een pandbrief in de markt gezet van 500 miljoen euro met een driejarige looptijd die beleggers een negatief rendement oplevert van 0,162 procent.

Dat meldt de Duitse vastgoedfinancier in een persbericht. Zover bekend is het de eerste keer in de geschiedenis dat beleggers genoegen nemen met een negatief rendement op een pandbrief. Pandbrieven zijn erg populair in Duitsland als financieringsinstrument voor vastgoed. De bewuste pandbrief had een rating van Aaa en AA+ van respectievelijk Moody’s en Fitch. De couponrente bedraagt 0 procent.

De inschrijving was liefst drie keer overtekend. Totaal waren 39 gegadigden in de markt. Een groot deel van de Pfandbrief (72 procent) ging naar Duitse beleggers, gevolgd door Britse (9 procent) en Scandinavische (6 procent). Vooral banken stapten in.

De enige verklaring dat beleggers kennelijk tuk zijn op negatief rendement is dat de opbrengst toch iets minder negatief is dan de huidige depositorente. Beleggers zijn nu vooral uit om hun geld zo veilig mogelijk en tegen zo laag mogelijke kosten te stallen. Het is een van de gevolgen van het doorgeslagen beleid van de Europese Centrale Bank om de rente hoe dan ook laag te houden, waardoor de verhoudingen op de financiële markten zoek raken.

Reageer op dit artikel