nieuws

Nederland snelste stijger in ranglijst CBRE

Financieel

Nederland is in de Top 4 doorgedrongen van landen in Europa waar beleggers dit jaar het liefst in vastgoed willen investeren. Tien procent van de beleggers zegt in 2016 het liefst in ons land te beleggen, tegen slechts 5 procent in 2015 en 2014 .

Nederland snelste stijger in ranglijst CBRE

Dat blijkt uit onderzoek van CBRE naar de intenties van vastgoedbeleggers in 2016 in Europa, het Midden-Oosten en Azië (EMEA). De resultaten werden woensdag bekend gemaakt tijdens de vastgoedbeurs Mipim in Cannes.

Nederland is de snelste stijger op de landenranglijst. Bovenaan staat Duitsland (17 procent), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (15 procent) en Spanje (10,2 procent).  Opvallend is de tanende positie van het VK: vergeleken met de circa 30 procent van 2014 en 2015  is er sprake van een halvering. De Britten ondervinden last van de extreem lage rente in de eurozone, de onzekerheid over een mogelijke Brexit en de zwakkere economie .

Een andere opmerkelijke verandering vormt de sterk vergrote aantrekkingskracht van Centraal en Oost-Europa. Bij elkaar opgeteld zijn die landen goed voor een score van 23  procent. Vorig jaar was dat een schamele 6 procent, en 8 procent het jaar daarvoor. Die groeispurt is vooral te danken aan Polen – nu 9 procent, tegen 2 procent in 2015.

In  de EMEA-stedenranglijst van CBRE doet Amsterdam het uitstekend. Met 7,3 procent neemt Amsterdam thans de vijfde plaats in. Onze hoofdstad moet nog wel Londen (15 procent), Madrid (12 procent), Parijs (11,6 procent) en Berlijn (10,8 procent) voor zich laten.

Wereldwijd zijn beleggers van plan dit jaar 1,1 biljoen dollar in vastgoed te investeren. Daarmee belooft 2016 ondanks de turbulentie in de wereldeconomie en de geopolitieke spanningen wederom een topjaar te worden volgens Richard Barkham, Chief Economist Global. Amerika (37 procent) en Europa (34 procent) zijn veruit favoriet bij beleggers..

Reageer op dit artikel