nieuws

Meerderheid fondsen noteert boven intrinsiek

Financieel

De meerderheid van de beursgenoteerde Europese vastgoedfondsen heeft 2015 boven intrinsieke waarde afgesloten. Dat is voor het eerst in lange tijd. Sinds 2011 wordt het verschil tussen de beurskoers en de onderliggende vastgoedwaarde op jaarbasis gemeten steeds geringer en is vorig jaar omgeslagen in een minieme premie.

Dat blijkt uit cijfers van S&P Global Market Intelligence. Van de 138 Europese vastgoedfondsen die hun intrinsieke waarde over 2015 hebben gerapporteerd, noteerden er op 31 december vorig jaar 78 op een premie van gemiddeld 1 procent. Bij 60 beursgenoteerde vastgoedfondsen was sprake van een korting ten opzichte van de onderliggende vastgoedwaarde. Het is voor eerst sinds 2006, toen SNL begon met het volgen van Europese vastgoedfondsen, dat een jaar werd afgesloten met een premie.

Vanwege het gure beursklimaat in januari en februari is de premie inmiddels weer omgezet in een korting. Op 21 maart bedroeg  de  korting -4,16 procent. De omslag is voornamelijk toe te schrijven aan de kleinere vastgoedfondsen met een beurswaarde minder dan 1 miljard euro. Voor die fondsen bedroeg de korting 10,3 procent. De grote beursfondsen konden daarentegen bogen op een premie van 4,29 procent.

De drie grootste Europese  vastgoedfondsen – Unibail-Rodamco, Vonovia en Klépierre – waren gezamenlijk goed voor een beurswaarde van 52,34 miljard euro. De megafondsen hadden alle drie een dubbelcijferige premie op 21 maart ten opzichtige van de door hen over 2015 gerapporteerde  intrinsieke waarde.

De Frans-Nederlandse winkelcentrumbelegger Unibail-Rodamco, het grootste Europese beursgenoteerde vastgoedfonds, handelde op 21 maart op een premie van 40,2 procent  ten opzichte van NAV, tegen 31,8 procent eind vorig jaar. Het Duitse woningfonds Vonovia had een premie van 12,8 procent op 21 maart, terwijl de Franse winkelcentrumbelegger Klépierre (waarin het Nederlandse Corio in 2015  is opgegaan) een premie had van 20,8 procent.

Belgische vastgoedfondsen komen als beste uit de bus. De gemiddelde premie van de tien Belgische fondsen bedroeg 17,9 procent op 31 december. Alle fondsen noteerden zowel een premie op 31 december als op 21 maart. Naar beurswaarde gemeten variëren de tien in waarde van 280,8 miljoen euro tot 2,17 miljard.

Reageer op dit artikel