nieuws

Geldkraan ECB nog wijder open

Financieel

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de financiële markten op 10 maart positief verrast met een forse vergroting van het opkoopprogramma en een verdere verlaging van de rente.

Het belangrijkste rentetarief in de eurozone gaat van 0,05 naar 0 procent. Dit is de rente die banken betalen aan de ECB als ze voor meer dan een dag lenen. Vanaf april gaat de ECB elke maand voor 80 miljard aan hypotheek- en staatsobligaties en – voor het eerst ook – bedrijfsobligaties opkopen, 20 miljard dan tot nu toe het geval. In december 2015 verlengde de ECB het opkoopprogramma al met een half jaar. De centrale bank heeft sinds maart 2015 tot en met begin maart 2016 al 787 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Verder gaat de depositorente met 10 basispunten omlaag van -0,3 procent naar -0,4 procent. Dat is de rente die banken moeten betalen als ze overtollig kasgeld tijdelijk parkeren bij de ECB. In juni 2014 werd de depositorente voor het eerst negatief met een tarief van -0,1 procent. In december 2015 daalde het tarief al naar -0,3 procent. Met deze maatregelen wil de ECB de inflatie aanwakkeren. De inflatie kwam in februari uit op -0,2 procent, ver onder het gewenste peil van 2 procent.

Gezaghebbende instanties hekelen het opkoopbeleid. Volgens de Bank of International Settlements (BIS) blaast de ECB daarmee zeepbellen in speculatieve vermogenstitels zoals aandelen en vastgoed. De echte reden voor de deflatie in de eurozone is de olieprijs die in anderhalf jaar daalde van 120 naar 30 dollar, stellen steeds meer economen. Het IMF schreef deze week dat de markt het geloof verliest in de mondiale monetaire stimulering door centrale banken. Door de steeds maar dalende rente komen bovendien steeds meer pensioenfondsen en verzekeraars in problemen.

Reageer op dit artikel