nieuws

Flinke omzetgroei voor huurders Klépierre

Financieel

De retailers in de winkelcentra van Klépierre hebben in de eerste twee maanden van dit jaar een omzetgroei gerealiseerd van 2 à 3 procent. Daarmee belooft 2016 ‘een heel goed jaar’ te worden zei topman Laurent Morel woensdag tijdens een forumdiscussie op de vastgoedbeurs Mipim.

De Franse winkelcentrumbelegger Klépierre is met een portefeuille van 22 miljard euro een van de grootste beursgenoteerde vastgoedbedrijven van Europa. Door de overname van het Nederlandse Corio begin 2015 verdubbelde de omvang bijna. Klépierre heeft duidelijk verdere groeiambities, verzekerde Morel, maar is wel heel selectief bij nieuwe acquisities. De afgelopen jaren is voor meer dan 5 miljard euro aan bezittingen verkocht, die niet pasten in de aangescherpte strategie.

Morel noemde in Cannes drie hoofdtrends die zijn beleggingsstrategie bepalen. Ten eerste de steeds grotere kloof op basis van demografische ontwikkelingen tussen zwakke en sterke steden in Europa, waarbij Klepierre nadrukkelijk de groeiers bij de kop pakt.  ‘Het is wreed maar de kloof tussen steden wordt groter en groter’, zo hield hij zijn gehoor voor. Door de toenemende verschillen zeggen nationale statistieken ook steeds minder.’ Frankrijk heeft officieel geen inflatie, maar ik kan u verzekeren dat er in Parijs wel degelijk inflatie bestaat.’

Als tweede bepalende trend wees Morel op de andere manier waarop mensen spullen kopen. Maar ondanks het stijgende belang van e-commerce zei Morel te weten dat zijn retailers hun geld niet verdienen met hun webwinkels. ‘Dat gebeurt in de fysieke winkels van grote winkelcentra en daarom ben ik ook zo optimistisch.’

Een derde majeure ontwikkeling vormt volgens de Fransman de trek naar de stad, stedelijke verdichting en de deeleconomie. ‘Wat jongeren belangrijk vinden is enorm aan het veranderen. Ze hechten geen waarde meer aan autobezit, maar kiezen voor een appartement in de stad dicht bij alle voorzieningen en goed openbaar vervoer. Het betekent dat wij ook nadrukkelijk in de binnensteden willen zitten.’

Reageer op dit artikel