nieuws

FGH: ‘Vastgoedsector moet vooruitzien en veranderen’

Financieel

De huidige groei in de vastgoedsector is weinig bestendig. De kans dat de groei in de sctor aanhoud is klein, voorspelt FGH Bank in het Vastgoedbericht 2016 met de titel ‘Vooruitzien en veranderen.’

FGH: ‘Vastgoedsector moet vooruitzien en veranderen’

Het eerste exemplaar van het Vastgoedbericht 2016 werd woensdag 9 maart 2016 door chief commercial officer Roel van de Bilt aangeboden aan directeur-generaal Jaap Uijlenbroek van het Rijksvastgoedbedrijf.

‘Het bericht van dit jaar biedt een verdiepingsslag op ons onderzoek van vorig jaar. Van de megatrends en technologische game changers die in 2015 werden beschreven, onderzoeken wij nu de gevolgen aan de hand van vier scenario’s’, zegt hoofd Research Maarten Donkers van FGH Bank. De scenario’s beschrijven vier kwadranten met als variabelen ‘snelle’ tegenover ‘langzame economische groei’ en een ontwikkeling naar een hoogtechnologische, zogeheten ‘smart society’ tegenover een terugval naar een traditionele samenleving.

Er is eigenlijk maar één scenario waarin de vastgoedsector opnieuw zal floreren, vertelt Donkers. ‘Dat is het scenario met een forse economische groei en weinig invloed van maatschappelijke veranderingen door het gebruik van nieuwe technologie en de overgang van de babyboom-generatie naar de generaties XYZ. Maar dat scenario is wel direct het minst waarschijnlijk.’

Die conclusie verklaart de titel ‘Vooruitzien en veranderen’. FGH geeft vastgoedeigenaren een aantal adviezen om zich aan te passen aan de veranderingen in de samenleving. De bank raadt aan minder te denken in gebouwen en meer in huisvestingsbehoefte. Hoe kunnen gebouwen worden ingepast in een flexibele huisvestingsdienst? Daarnaast moeten beleggers waarde creëren door slimmer te zijn dan de concurrentie, niet door volume toe te voegen. Verder is het belangrijk krimp- en groeisectoren te herkennen en vervolgens mee te bewegen in de juiste richting.

> Lees meer in het achtergrondartikel over het FGH Vastgoedbericht 2016: ‘We balanceren op het slappe koord’ (alleen voor abonnees)

  

Maarten Donkers (links) en Roel van de Bilt. 

Reageer op dit artikel