nieuws

‘Draghi weet markt te verblijden’

Financieel

De verwachtingen voor het 2e rentebesluit van 2016 van de Europese Centrale Bank waren hoog gespannen. Voorzitter Mario Draghi slaagde er desondanks toch in om de markt te verblijden door onverwacht aan heel veel knoppen tegelijk te draaien.

Dat stelt adviseur Harco van het adviesbureau op het gebied van financieringsvraagstukken en risicomanagement Montesqieu in een analyse voor Vastgoedmarkt op het rentebesluit van de Europese Central e Bank (ECB).  Een verrassing was dat alle rentetarieven werden verlaagd. De beleidsrente ging van 0,05 procent naar nul procent en de rente op het overnight leentarief voor banken van 0,30 procent naar 0,25 procent. De markt had hier niet op een wijziging gerekend. Wel werd een verlaging van de depositorente van – 0,30 procent tot -0,40 procent  verwacht en die kwam er ook.

Verder deelde Draghi mee dat het opkoopprogramma van obligaties wordt opgevoerd van 60 miljard euro naar 80 miljard per maand. Dit bedrag lag boven de gemiddelde analistenverwachting van  75 miljard euro. Ook het TLTRO-programma wordt weer nieuw leven ingeblazen. Onder dit programma kunnen de commerciële banken goedkoop lenen bij de ECB voor een periode van 4 jaar. Volgens Draghi zou dit zelfs kunnen tot het tarief van de ECB-depositorente van   -0,40 procent! Deze laatste maatregel bezorgt de banken funding zekerheid tegen een aantrekkelijke prijs, aldus Draghi.

De banksector ligt sinds begin dit jaar onder druk vanwege onzekerheid over de winstgevendheid. De aangekondigde maatregelen zouden de banken wat lucht moeten geven. De verwachtingen voor de toekomstige standen van de 3-maands Euribor kwamen wat hoger te liggen. Een positieve 3-maands Euribor wordt nu in de eerste helft van 2019 verwacht. Dit was eerst eind 2019.

Op de kapitaalmarkt reageerden de rentes met de langere looptijden duidelijk op de maatregelen van de ECB. De uitbreiding van het opkoopprogramma van 60 naar 80 miljard (vanaf 16 maart 2016) betekent nóg meer ECB-vraag naar obligaties, waardoor de kapitaalmarktrentes verder onder druk kunnen komen. De eerste reactie van de markt was dan ook het alvast kopen van staatsobligaties, waardoor de staatsrentes verder daalden. Maar de ECB had nog meer voor de kapitaalmarkt in petto. Het opkoopprogramma wordt uitgebreid naar bedrijfsobligaties (letterlijk ‘non bank corporate bonds’). Dit kan ertoe leiden dat de rentelasten van het bedrijfsleven kunnen dalen.

 

Reageer op dit artikel