nieuws

Consumentenbestedingen licht gestegen

Financieel

Consumenten hebben in januari 2016 0,3 procent meer uitgegeven dan in januari 2015. Dat meldt het CBS.

Consumentenbestedingen licht gestegen

Het is de laagste stijging van de consumentenbestedingen na oktober 2014. Huishoudens hebben in januari onder andere minder gas verbruikt en minder auto’s gekocht dan een jaar eerder. Het was in januari zachter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen (onder meer gas) 2,2 procent lager dan een jaar eerder.

Consumenten hebben nagenoeg hetzelfde uitgegeven aan duurzame goederen als een jaar eerder. Ze besteedden opnieuw meer aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten, maar minder aan auto’s, huishoudelijke artikelen en kleding. Eerder meldde CBS dat de omzet van de detailhandel in januari 2016 met bijna 2 procent is gekrompen. Een ongunstigere samenstelling van de koopdagen drukte de omzet.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten ruim 1 procent meer uitgegeven. Ook hebben ze bijna 1 procent meer besteed aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens in maart ongunstiger dan in januari. Dat komt vooral doordat consumenten negatiever zijn over hun toekomstige financiële situatie en de afname van de koerswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter is. Consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen, aldus het CBS.

Reageer op dit artikel