nieuws

Capital Value Taxaties focust op huurwoningenmarkt

Financieel

Woningbeleggingsspecialist Capital Value heeft recentelijk een apart taxatiebedrijf opgericht om te voldoen aan de groeiende vraag van woningcorporaties en institutionele en particuliere beleggers naar woningbeleggingstaxaties.

Directeur van Capital Value Taxaties is Ruben Smulders, afkomstig van DTZ Zadelhoff. Hij was daar director van het residential team, waaraan hij ruim veertien jaar verbonden was. Capital Value beschikt met zijn komst over een full-service taxatieafdeling die onafhankelijk opereert. Specialisatie is woningbeleggingstaxaties. ‘Onze focus ligt op wooncomplexen, wij taxeren in principe dus geen kantoorcomplexen of winkelcentra’, legt Smulders uit. ‘Behalve als er bijvoorbeeld kantoren en andere voorzieningen bij de wooncomplexen aanwezig zijn. Dan nemen we die mee. Daarnaast taxeren wij ook voor corporaties ook steeds vaker de BOG, MOG en zorgobjecten’.

Over mogelijke  belangentegenstellingen zegt Capital Value-directeur Kees van Harten: ‘Op het moment dat je betrokken bent aan de verkoopzijde kun je niet ook nog eens taxeren. Maar als je de kopende partij bij een transactie terzijde staat zou dat eventueel wel kunnen. Van de gevoeligheden zijn we ons terdege bewust.’ ‘Dat hebben we ook vastgelegd met elkaar’, vult Smulders aan.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn alle 450 corporaties verplicht om hun bezittingen op marktwaarde te waarderen. Goed nieuws voor de taxateurs?

Van Harten: ‘Zeker, maar het moet zich nog uitkristalliseren in de mate waarin dat zal gebeuren. Het betekent namelijk niet dat corporaties nu verplicht zijn een externe taxateur in te schakelen. Er zijn twee keuzemogelijkheden. Corporaties kunnen kiezen voor de basisvariant, dat verloopt meestal via een softwarepakket dat de marktwaarde van de totale portefeuille berekent. Het proces moet vervolgens worden gevalideerd door een accountant die controleert of alle voorgeschreven stappen van het handboek zijn gevolgd.’

‘Maar alleen bij de zogenoemde full variant, waarbij een externe taxateur wel verplicht is, krijgt de corporatie een marktwaarde op complexniveau. Wil je de marktwaarde echt gaan gebruiken als basis voor professioneel assetmanagement, dan heb je de full variant nodig. Veel grote corporaties doen dat al. Onze verwachting is dat steeds meer partijen daarvoor zullen kiezen.’

 Meer over Capital Value Taxaties in het maartnummer van Vastgoedmarkt, dat donderdag 17 maart verschijnt.

Reageer op dit artikel