nieuws

Blokker steekt 200 miljoen in winkelformules

Financieel

Blokker Holding wil de komende drie jaar ruim 200 miljoen euro in met name de vernieuwing van zijn Nederlandse winkelformules investeren.

Dat zegt Blokker-ceo Casper Meijer in een interview met het Financieele Dagblad. Het moederbedrijf van ondervindt veel concurrentie van discounters als Action en webwinkels als Bol.com. De investeringen zal Blokker vooral doen in zijn acht Nederlandse formules: Blokker, Intertoys, Marskramer, Big Bazar, Leen Bakker, Bart Smit, Cook & Co en Xenos. De vorig jaar ingezette transformatie van de Blokker-winkels is al op streek.

De vernieuwing van de andere zeven Nederlandse formules moet binnen drie jaar zijn beslag krijgen. Wat de vernieuwing exact inhoudt, maakt de najaar 2015 benoemde bestuursvoorzitter evenwel niet duidelijk. Wel stelt Meijer dat Blokker keuzes moet maken. In online retail heeft Blokker al fors geïnvesteerd. Deze maand kan Blokker beschikken over een dubbel zo groot  e-fulfilment distributiecentrum van 37.000 m2 in Nieuwegein. De omzet van webshop Blokker.nl bedraagt nu ongeveer 100 miljoen euro.

Het bedrag van 200 miljoen euro zal komen van de familie Blokker zelf en zal uit de oorlogskas van Blokker Holding worden gehaald. Het investeringsbedrag is overigens nauwelijks hoger dan Blokker de afgelopen jaren uitgaf. In het laatst beschikbare jaarverslag van 2014 blijkt dat de holding dat jaar 66,5 miljoen in het bedrijf stak. De omzet en winst van Blokker staan al jaren onder druk.

In 2014 halveerde de operationele winst (ebitda) van Blokker naar 65,3 miljoen euro op een omzet van bijna 2,1 miljard euro. Over 2014 boekte de holding een nettoverlies van 20 miljoen euro. Ook vorig jaar kwam er een verlies uit de boeken. Hoeveel maakt Blokker in mei bekend. Het familiebedrijf bezuinigt om die reden dan ook. In 2015 zegde het moederbedrijf al 440 Blokker-werknemers de wacht aan. In januari kondigde Blokker aan zeven van de 188 Xenos-winkels in Nederland te sluiten en 250 medewerkers te ontslaan. 

Reageer op dit artikel