nieuws

7,7 procent rendement op Nederlands vastgoed

Financieel

Nederlands commercieel vastgoed heeft in 2015 beleggers een totaalrendement opgeleverd van 7,7 procent. Met maar liefst 12,7 procent scoorden bedrijfsruimten het best.

Dat blijkt uit de IPD Nederlandse Jaar Vastgoedindex 2015. Woningen waren vorig jaar met 10,6 procent na bedrijfsruimten de best prestereende sector. Winkelvastgoed scoorde met een totaalrendement van 3,6 procent het slechtst. Kantoren brachten 5 procent op. 

Opgesplist naar direct en indirect rendementen bedroeg het rendement voor de sectoren: winels 6 procent direct en -2,2 procent indirect; kantoren 6,1 procent direct en -1,0 procent  indirect; bedrijfsruimten 7,2 procent direct en 5,2 procent indirect;woningen 4,6 procent direct en 5,7  procent indirect. 

Het gemiddelde directe rendement kwam uit op 5,4 procent, tegen 5,7 procent in 2014. Het indirecte rendement bedroeg  2,1 procent, hetgeen precies in lijn is met het gemiddelde over twintig jaar gemmeten. 

Het gemiddelde totaalrendement over de afgelopen twintig jaar bedraagt 8,1 procent. In 2015 herstelde de Nederlandse vastgoedmarkt zich van de negatieve gevolgen van de financiële crisis, stellen de onderzoekers.

Reageer op dit artikel