nieuws

Prachtig jaar om van je probleemleningen af te komen

Financieel

Angelsaksische private equityhuizen azen op probleemfinancieringen met Nederlands vastgoed. Hoe groot is de markt? En wat zijn de do’s en don’ts voor kopers, verkopers en schuldenaars?

De schattingen lopen uiteen van 5 tot 10 miljard euro aan leningen met Nederlands commercieel vastgoed als onderpand, die in 2016 van eigenaar zullen wisselen. Het wordt waarschijnlijk hoe dan ook een recordjaar. Volgens een vorige maand gepubliceerd rapport van internationaal vastgoedadviseur Cushman& Wakefield is sinds 2012 voor 6 miljard euro aan dergelijke krediet verkocht, waarvan 2,4 miljard vorig jaar.

Onder het motto ‘pretend and extend’ dansten Nederlandse bankiers in vergelijking tot hun Angelsaksische collega’s veel langer om de hete brij heen met hun hoofdpijndossiers omdat zij niet wilden uitwinnen op het dieptepunt  van de markt. Volgens critici hebben zij de vastgoedcrisis met hun ‘slappe’ houding onnodig verlengd. Robert-Jan Peters, Senior Debt &Structured Finance bij CBRE, deelt die mening niet. ‘Het is in veel gevallen juist heel verstandig gebleken kun je met terugwerkende kracht constateren. Als je nu een secundair kantoorpand verkoopt, krijg je een aanzienlijk betere prijs dan vier jaar geleden.’

‘In het VK en Ierland droogt de markt een beetje op, daarom kijkt iedereen nu naar Nederland’, verklaart advocaat Matthijs Bolkenstein van Eversheds de grote belangstelling van private equityhuizen. Advocatenkantoor Eversheds, actief in achtentwintig landen, heeft in Ierland en het Verenigd Koninkrijk de afgelopen jaren een flink praktijk opgebouwd rond probleemfinancieringen voor commercieel vastgoed en verwacht net als andere dienstverleners ook in Nederland een graantje mee te pikken.

In opdracht van haar cliënten voert Capita, een beursgenoteerd UK bedrijf met ongeveer 82.000 medewerkers, de administratie van onder andere de  vorig jaar verkochte voormalige Van Lanschot portefeuille en onderhoudt de contacten met de debiteuren. Het is volgens Sara Douwes, CEO Corporate Solutions Continental Europe, voor Capita de eerste operatie op dat vlak in Nederland. ‘In Ierland, waar ook ons backoffice zit, verzorgen we het grootste gedeelte van deze markt, waaronder bijvoorbeeld de loan servicing van de NAMA portefeuille.’

Douwes verwacht dat de dienstverlening in Nederland de komende jaren sterk zal groeien. Capita, die alle mogelijke outsourcing diensten verleent, mikt daarbij bijvoorbeeld ook onder andere op de overname van de afdelingen Bijzonder Beheer van Nederlandse vastgoedfinanciers.

Meer over de Nederlandse markt voor probleemfinancieringen in het februarinummer van Vastgoedmarkt dat donderdag 18 februari verschijnt.

Reageer op dit artikel