nieuws

Nieuw fonds M&G gespitst op Nederlands vastgoed

Financieel

Vermogensbeheerder M&G heeft op 15 februari het European Secured Property Income Fund (Euro SPIF) gelanceerd. Het fonds aast ook op Nederlands vastgoed met langjarige huurcontracten.

Volgens het Britse M&G is Euro SPIF het eerste vastgoedfonds in continentaal Europa dat uitsluitend investeert in panden met zeer lange huurcontracten. M&G heeft in Groot-Brittannië (UK SPIF) al wel een dergelijk fonds met een belegd vermogen van 4 miljard euro in de markt gezet. Het fonds heeft al voor 100 miljoen euro Portugees en Belgisch vastgoed in portefeuille. Eind februari zal de teller op 130 miljoen staan.

Nieuwe deals staan op stapel in Ierland en Duitsland. Nederlands vastgoed staat ook hoog op de verlanglijst, zegt Stefan Cornelissen, hoofd van M&G in Nederland. ‘Institutionele beleggers in ons land hebben al interesse getoond. Ze zijn op zoek naar een alternatief voor de zeer laag renderende aan de index gekoppelde staatsobligaties. Voordeel van het nieuwe fonds is dat de inleg relatief snel kan worden geïnvesteerd omdat er sprake is van een aanzienlijke dealpijplijn van honderden miljoenen euro’s.’

In het fonds is alleen plaats voor vastgoed met zeer langjarige huurcontracten en solvabele huurders. ‘In Euro Spif draait het om gegarandeerde en geïndexeerde huurstromen. Het verwachte rendement zal gemiddeld 3,5-4 procent boven de inflatie van de individuele landen liggen waar het vastgoed wordt aangekocht’, voorziet Cornelissen.

De crisis heeft volgens hem aan de wieg gestaan van een nieuw financieel landschap, betoogt het hoofd M&G Nederland. ‘Pensioenfondsen en institutionele beleggers zijn in het gat gesprongen dat banken achterlaten. De potentie van dit nieuwe vastgoedsegment is enorm, omdat 60 procent van de Europese bedrijven eigen vastgoed op de balans heeft. Ook Nederlandse bedrijven zijn naarstig op zoek naar alternatieve financiering en maken in toenemende mate via een sale en leaseback hun vastgoed te gelde om zo hun balans- en liquiditeitspositie te verbeteren.’

 

Reageer op dit artikel