nieuws

Lone Star verkoopt Nederlandse kantorenportefeuille

Financieel

Lone Star Funds staat op het punt zijn directe Nederlandse kantorenportefeuille te verkopen aan Aroundtown Property Holdings en LRC. De waarde van de portefeuille ligt tussen de 600 en 700 miljoen euro.

Dat schrijft Debt Wire in zijn nieuwsbrief. De kantoren zijn opgesplitst in de Eve-portefeuille  met een waarde van 500 à 600 miljoen euro en de Levante-portefeuille van ongeveer 100 miljoen euro. Brookfield Financial adviseert Lone Star bij de verkoop van Eve, DTZ Zadelhoff is door de Amerikaanse fondsmanager aangesteld als adviseur bij Levante. Aanstaande kopers zijn volgens bronnen dicht bij de deal Aroundtown Property Holdings en LRC. Lone Star en Aroundtown wensen geen commentaar te geven. DTZ Zadelhoff is niet bereikbaar voor een reactie.

Het leeuwendeel van het directe Nederlandse bezit van Lone Star bestaat uit het CBRE Dutch Office Fund. De Amerikaanse private equity-onderneming kocht deze portefeuille met 32 kantoren in 2014 van CBRE Global Investors. Volgens bronnen betaalde Lone Star Lone Funds destijds 385 miljoen euro voor de kantorenportefeuille met een omvang van 302.000 m2. De fondsmanager heeft ook nog enkele single asset-deals gedaan in Nederland. Zo kocht Lone Star vorig jaar voor 58,766 miljoen euro kantoorgebouw Init in Amsterdam van Pramerica Real Estate Investors.

In dit kantoor van 34.000 m2 vvo aan de Czaar Peterstraat is onder meer uitgever De Persgroep met zijn titels Volkskrant, Trouw en Het Parool gevestigd. Ook in Amsterdam kocht het vorig jaar kantoorgebouw Travelport aan Radarweg 501-549 voor 6,875 miljoen euro van Stichting Rabobank Pensioenfonds. Het lijkt erop dat Lone Star de Nederlandse kantorenportefeuille met een forse premie kan verkopen. Bij de aankoop van het CBRE Dutch Office Fund zei Jan de Quay van Savills dat Lone Star deze ‘kwalitatief uitstekende portefeuille op het dieptepunt van de markt’ kocht.

Het is onwaarschijnlijk dat Lone Star de Nederlandse markt alweer vaarwel zegt. De opbrengst zou Lone Star weleens kunnen aanwenden voor de aankoop van Propertize. Het Amerikaanse bedrijf heeft voldoende diepe zakken om deze miljardenaankoop te kunnen doen.  Zoals vele andere buitenlandse opkoopfondsen heeft ook Lone Star zich intussen gemeld bij de Nederlandse vastgoedadviseurs.

 

Reageer op dit artikel