nieuws

Dubbelcijferig rendement voor Bouwinvest REIM

Financieel

Bouwinvest REIM heeft op zijn beheerde vastgoedportefeuille in 2015 een rendement van 12,8 procent inclusief valutaresultaat behaald. Het beheerd vermogen groeide uit tot 7,5 miljard euro.

Dubbelcijferig rendement voor Bouwinvest REIM
Dick van Hal

De vermogensbeheerder spreekt van een fors herstel op de Nederlandse en wereldwijde vastgoedmarkten dat heeft geleid tot zeer goede resultaten. Exclusief valutaresultaat bedraagt het rendement 10,6 procent. Bouwinvest realiseerde een transactievolume van 782 miljoen euro aan nieuwe beleggingen in 2015. In Nederland is er voor 522 miljoen euro belegd. Verder is 124 miljoen euro in de rest van Europa, 70 miljoen in de Verenigde Staten en 66 miljoen in Azië-Pacific belegd.

‘We hebben een prachtig resultaat met dubbele cijfers voor onze investeerders behaald met een op core vastgoed gerichte portfolio. Uiteraard hebben we de markt en de gunstige valutakoersen mee, dat verklaart grotendeels het hoge rendement, maar we profiteren ook van onze kwalitatieve portfolio in Nederlands vastgoed en een goede selectie van internationale fondsen’,  aldus Dick van Hal, directievoorzitter Bouwinvest.

In Nederland werd het grootste deel belegd in woningen, waarvan veel in het vrije sector huursegment in Amsterdam. Zo kocht het Bouwinvest Residential Fund 450 woningen aan de Haarlemmerweg, waar onder andere het voormalige ING-kantoor tot woningen wordt getransformeerd. Daarnaast is Nautique Living aangekocht, een ontwikkelingsproject met 473 appartementen op het voormalige NDSM-terrein en 262 appartementen op de Kop Weespertrekvaart.

Ook zijn er acquisities gedaan voor het Bouwinvest Hotel Fund en Bouwinvest Healthcare Fund. Bij het NS station Amstel werd het hotel in de Amsteltower aangekocht, waarvoor de hotelketen Meininger een langjarig huurcontract tekende en voor het Healthcare Fonds tekende Bouwinvest onder meer een overeenkomst met ZorgID (VolkerWessels) en Aliantus, voor de aankoop van een woon-zorgcomplex in Zeist.

Bij het Bouwinvest Retail Fund lag de focus op de herontwikkeling en nieuwbouw van een aantal projecten zoals Damrak, Mosveld en Stadionplein in Amsterdam en winkelcentrum Westerhaven in Groningen. In 2015 zijn onder meer Nieuwendijk 196 met daarin Zara en JD Sports en een deel van Damrak 70, met als huurders C&A en Primark (Q3 2016) opgeleverd. Het Bouwinvest Office Fund verkocht veertien kantoren die niet meer aan de strategische uitgangspunten van het fonds voldeden. Daarnaast is er gestart met de herontwikkelingen van WTC Den Haag, WTC Rotterdam en de Citroëngebouwen in Amsterdam.

De internationale portefeuille met een waarde van 2,6 miljard euro presteerde nog beter met een rendement na aftrek van de managementvergoeding van 19,2 procent (12,7 procent exclusief valutaresultaat). Daarbij deden vooral de beleggingen in beurs- en niet-beursgenoteerde fondsen in Noord-Amerika het goed. De sectoren woningen en logistiek voerden op alle continenten waar Bouwinvest belegt, de boventoon. De beleggingen in beursgenoteerde fondsen groeiden naar 20,2 procent binnen de internationale portefeuille.

Reageer op dit artikel