nieuws

De Groot positief over nieuw vastgoedleven na V&D

Financieel

Vastned had vorig jaar in de Nederlandse portefeuille te kampen met dertig lege winkels veroorzaakt door faillissementen. Het vastgoedfonds denkt die leegstand – ook van het eigen V&D-warenhuis – grotendeels op te lossen.

Dat zegt Taco de Groot, chief executive officer van Vastned, in een toelichting op de jaarcijfers. ‘Voor twee derde hebben we deze door faillissementen veroorzaakte leegstand met nieuwe huurders opgelost. De nieuwe gebruikers hebben wel tegen een 3 tot 5 procent lagere huurprijs getekend. Dit bewijst echter dat onze high street shops gewild zijn bij retailers.’ De malaise in de Nederlandse winkelstraat zal het direct resultaat van Vastned dit jaar sterker beïnvloeden, waarschuwde Vastned in zijn jaarcijfers.

Grootste boosdoener is het definitieve bankroet van V&D. Vastned is eigenaar van twee vastgoedobjecten die V&D huurde: een warenhuis van 9.000 m2 in wijkwinkelcentrum Boven ’t IJ in Amsterdam Noord en een La Place-restaurant in Lelystad. De financiële impact van een leeg V&D-warenhuis is aanzienlijk, verklaart De Groot. ‘We houden er rekening mee dat er dit jaar geen huurinkomsten uit dit pand vloeien. Tot een herverkaveling van het warenhuis hadden we gelukkig medio 2015 al besloten. Zo voeren we afrondende gesprekken met H&M voor een gedeelte. Volgend jaar hopen we het pand weer te hebben gevuld.’

De inschatting van onderzoeksbureau Locatus dat de toekomst van het V&D-pand in Boven ‘t IJ slecht is, vindt De Groot veel te somber. ‘Particuliere en institutionele beleggers zijn druk bezig units op te kopen. Zodra ze de meerderheid in bezit hebben, kan de renovatie van Boven ’t IJ beginnen. Ook gemeente Amsterdam werkt daaraan mee. Bovendien trekt de markt in heel Amsterdam Noord aan.’ Dat een derde tot twee derde van de V&D-warenhuizen geen of een ongewisse toekomst heeft, wil er bij hem ook niet in. ‘Van alle kanten hoor ik dat eigenaren druk bezig zijn met een nieuwe en invulling, hetzij middels nieuwe retailers of via transformatie.’

Het failliet van V&D noemt hij een drama, maar hij ziet ook kansen. ‘Met name voor het personeel is het verschrikkelijk. Maar het einde van V&D was wel te verwachten. De formule was vijftien jaar geleden al sleets. De meeste panden bevinden zich op toplocaties in het hart van de Nederlandse steden. Eigenaren en retailers zijn creatief genoeg om de panden binnen een à twee jaar een modernere invulling te geven. De high streets kunnen er op korte termijn zelfs van profiteren, omdat retailers als Rituals, Scotch & Soda, ICI Paris en Sapph hun V&D-shop-in-shops wellicht willen inruilen voor eigenstandige winkels.’

Assen raadt hij aan om het geplande perifere outlet center zo snel mogelijk te verplaatsen naar het nu lege V&D-pand in het centrum. ‘Want een outlet buiten het centrum is hoogst onverantwoordelijk. Gebeurt dat wel, dan zal Assen over tien jaar bij het Rijk moeten aankloppen voor noodsteun aan het stadscentrum.’

Nieuwe aankopen wil Vastned dit jaar doen in ‘premium’ steden zoals Amsterdam, Utrecht, Antwerpen, Brussel, Parijs en Madrid. Verkoop van niet-strategisch vastgoed zal met name plaatsvinden in Nederland, zoals in Harderwijk en Leeuwarden. De Turkse portefeuille, gelegen in twee topwinkelstraten in Istanboel, staat nog steeds op de potentiële verkoopnominatie. ‘Concrete plannen zijn er niet en vanuit financieel oogpunt hebben we geen enkele haast. De huurders zijn er zeer gelukkig’, aldus de Vastned-ceo.

Reageer op dit artikel