nieuws

BAM schrijft 34 miljoen af op woningposities en winkels

Financieel

BAM schreef vorig jaar weer zwarte cijfers. Het grootste Nederlandse bouw- en vastgoedbedrijf heeft in 2015 20,8 miljoen euro op zijn Nederlandse grondposities afgeschreven en Nederlands winkelvastgoed met 13,5 miljoen euro afgewaardeerd.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van BAM. In 2015 sleepte BAM er een kleine winst van 10,2 miljoen euro uit tegen een verlies van 108,2 miljoen in 2014. In de divisie Vastgoed behaalde BAM op een omzet van 474 miljoen euro een resultaat van 15,5 miljoen euro tegen 19,6 miljoen euro in 2014. De orderportefeuille van Vastgoed had eind 2015 een omvang van 797 miljoen euro op een totale orderportfolio van BAM van 11,5 miljard euro (2014: 10,3 miljard).

Het magerst was het resultaat dat BAM haalde in thuismarkt Nederland. Op een Nederlandse omzet van 2,542 miljard euro schreef BAM een nettowinst van slechts 6,5 miljoen euro tegen 13,7 miljoen euro een jaar eerder. Dit was het resultaat van afschrijvingen op Nederlandse grondposities en winkelvastgoed van in totaal 34,3 miljoen euro. Dat is slechts een derde van wat het bedrijf afboekte in 2014, toen BAM 93 miljoen euro moest afschrijven op grondposities voor woningbouw.

In de sector Vastgoed steunde het resultaat op de verkoop van commercieel onroerend goed in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Marges op woningen bleven laag als gevolg van de marktmogelijkheden, gericht op betaalbare woningen en ontwikkelingsprojecten op afgewaardeerde gronden. De Nederlandse woningverkopen stegen in 2015 met 17 procent tot 2.187 stuks, met een toename van het percentage woningen verkocht aan particulieren tot 75 procent (2014: 70 procent).

In 2015 ontwikkelde de woningmarkt zich verder langs twee sporen. Het ‘sterke’ spoor betreft de gebieden in en om de grote steden en kleinere en meer betaalbare huizen en appartementen, waar volumes en prijzen omhoog gingen. Omgekeerd is het ‘zwakke’ spoor in sommige regionale gebieden nog steeds merkbaar. De winkelvastgoedmarkt werd beïnvloed door druk op huurprijzen als gevolg van faillissementen van winkelbedrijven en toenemende internetverkopen. De totale vastgoedinvesteringen namen af met 83 miljoen tot 740 miljoen euro eind 2015.

In heel 2016 rekent BAM op een hoger resultaat, ondanks een verwachte herstructureringslast dit jaar van zo’n 20 miljoen euro. BAM treft voorbereidingen voor herstructureringsmaatregelen voor de Nederlandse sector Bouw en Vastgoed om de winstgevendheid in de komende kwartalen te herstellen. Het afbouwen van de risico’s uit de projectvoorraad zal eind 2016 grotendeels zijn voltooid. De last van 20 miljoen is onderdeel van het ‘back in shape-programma’ om efficiënter te werken met meer rendement. In 2014 en 2015 waren de totale kosten daarvan al 92 miljoen euro.

Het aandeel BAM sloot door het tegenvallende cijfer ruim 9 procent lager op 18 februari. 

Reageer op dit artikel