nieuws

ASR boekt 91 miljoen af op vastgoedprojecten

Financieel

ASR Vastgoed Ontwikkeling heeft een nettoverlies van 113 miljoen euro geboekt in 2015. De vastgoedontwikkeldochter van verzekeraar ASR staat nog steeds in de etalage.

ASR boekt 91 miljoen af op vastgoedprojecten

Dat blijkt uit de jaarcijfers van moederbedrijf ASR. Het grote verlies is veroorzaakt door een afwaardering van 91 miljoen euro op de projectenportefeuille. Of het verlies grotendeels op het conto komt van het nu in aanbouw zijnde Leidsche Rijn Centrum, wordt niet duidelijk uit de cijfers. In 2014 was de vastgoedontwikkeltak van ASR ook verlieslatend met een verlies van 13 miljoen euro.

Dat ASR nu fors afboekt op zijn vastgoedprojectenportfolio is het gevolg van de gewenste verkoop van de vastgoeddochter, blijkt uit het jaarverslag. De afwaardering moet het verkoopproces versnellen. ASR Vastgoed Ontwikkeling staat sinds medio 2015 te koop. Dit verkoopproces is nog in volle gang, aldus ASR.

ASR Vastgoed Vermogensbeheer is ook eigenaar van zes V&D-panden in Haarlem, Bergen op Zoom, Assen, Leiden, Amersfoort en Amstelveen. Topman Jos Baeten zei tegen De Telegraaf teleurgesteld te zijn over het mislukken van de doorstart. ‘Wij vinden het jammer, we waren fan het Nederlandse plan, we hadden er graag steun aan gegeven. Kahn had een gepassioneerd verhaal.’ Baeten gaf aan dat er voor vier van de zes panden veel belangstelling is. Welke van de zes panden minder in trek zijn, wilde hij niet zeggen. ‘Maar ASR had de panden al flink afgewaardeerd, aldus Baeten. 

ASR Vastgoed Vermogensbeheer had eind 2015 een belegd vermogen van 2,66 miljard euro tegen  2,83 miljard euro een jaar eerder. ASR belegt in Nederland in residentieel vastgoed (681 miljoen euro), winkelvastgoed (603 miljoen), kantoren (173 miljoen) en parkeergarages (41 miljoen). De leegstand van de kantorenportefeuille bedroeg eind 2015 21,1 procent, fors hoger dan de 16,7 procent eind 2014. De bezettingsgraad van de winkels en woningen is een stuk beter met een leegstand van respectievelijk 4,5 en 2,7 procent.  

ASR zelf zag zijn nettoresultaat vorig jaar sterk stijgen tot 601 miljoen euro tegen 423 miljoen euro in 2014. De Solvency II ratio eind 2015 van 185 procent (na dividendvoorstel) noemt ASR solide. Het eigen vermogen bedroeg 4,26 miljard euro, een stuk hoger dan de 3,7 miljard in 2014.

Reageer op dit artikel