nieuws

8 Miljard euro buitenlands kapitaal voor woningmarkt

Financieel

Buitenlandse beleggers hebben in 2016 ongeveer 3 miljard euro aan kapitaal beschikbaar dat ze in de Nederlandse huurwoningmarkt willen investeren. Voor 2017 en 2018 hebben ze daarvoor in totaal nog eens 5 miljard euro in kas.

Dit blijkt uit onderzoek van Capital Value in samenwerking met ABF Research en ING Real Estate Finance. Beleggers hebben dit jaar in totaal 5,5 miljard euro beschikbaar voor investeringen in Nederlandse huurwoningen. Internationale beleggers willen 3 miljard euro investeren, Nederlandse institutionele partijen hebben daarvoor 1,5 miljard euro in kas en particuliere beleggers 500 miljoen. Voor 2017 en 2018 hebben de buitenlandse spelers in totaal nog eens 5 miljard euro beschikbaar.

Capital Value voorziet overigens dat dit bedrag niet volledig kan worden belegd vanwege het gebrek aan nieuwbouwproduct en bestaande woningportefeuilles. In 2015 is voor 3 miljard euro geïnvesteerd in huurwoningen, een evenaring van het recordvolume uit 2014. Nederlandse institutionele beleggers hebben in 2015 1,6 miljard euro geïnvesteerd, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Het kapitaal ging grotendeels naar nieuwbouwprojecten, goed voor een woningproductie van ongeveer 6.500.

Buitenlandse beleggers kochten voor 800 miljoen euro aan residentieel vastgoed, bijna de helft minder dan in 2014. De meest aansprekende beleggingstransactie nam Greystar voor zijn rekening. De Amerikaanse belegger kocht studentencampus Diemen-Zuid met 939 appartementen van Snippe Beheer voor 80 miljoen euro. Particuliere beleggers kochten voor 600 miljoen. Buitenlandse beleggers zijn vooral geïnteresseerd in grote woningportefeuilles van 100 miljoen euro tot meer dan 250 miljoen.

Omdat woningcorporaties dergelijke portefeuilles niet in de markt zetten, richten buitenlandse beleggers zich meer op de acquisitie van nieuwbouwprojecten. Toch ziet de vastgoedadviseur weer bestaande portefeuilles naar de markt komen. Dat is het gevolg van de nieuwe Woningwet, die voorschrijft dat woningcorporaties alleen in hun eigen regio actief mogen zijn. Dat vergroot de kans op verkoop aan beleggers van de 300.000 corporatiewoningen die buiten de kernregio liggen. Ongeveer 35 procent van de ondervraagde woningcorporaties geven aan dat zij overwegen complexen te verkopen aan beleggers en 16 procent bestudeert de mogelijkheden.

Reageer op dit artikel