nieuws

WOZ-waarde per 1 oktober openbaar

Financieel

De ingangsdatum is enkele malen uitgesteld, maar vanaf oktober 2016 kunnen burgers via internet gratis en direct de WOZ-waarde van woningen opvragen.

Dat is van belang bij bepaling van een koop- of verkoopprijs. Bovendien kan een huiseigenaar zo controleren of de eigen WOZ-waarde correct is vastgesteld. Per 1 oktober is naar schatting 80 procent van alle gemeenten aangesloten op het speciale informatiesysteem (de Landelijke Voorziening WOZ). ‘Dat komt overeen met zo’n 80 procent van alle woningen’, zegt Jan Gieskes, secretaris bij de Waarderingskamer, die controleert of gemeenten hun bedrijfsprocessen voor de WOZ op orde hebben.

Begin 2017 zijn waarschijnlijk alle gemeenten aangesloten. Momenteel hebben al enkele tientallen gemeenten een aansluiting. Daar zitten ook grotere gemeenten bij, zoals Rotterdam en Amersfoort. Burgers kunnen straks alleen WOZ-waardes opvragen van panden in aangesloten gemeenten.

Het is na 1 oktober niet mogelijk om honderden of duizenden WOZ-waardes tegelijk op te vragen. Het maximum ligt bij circa tien waardes per minuut. Dit is gedaan om commercieel gebruik van de gegevens in te dammen.

Op dit moment kan een huiseigenaar alleen enkele WOZ-waardes opvragen als hij in bezwaar gaat tegen zijn eigen WOZ-waarde. Het aantal dan op te vragen WOZ-waardes is beperkt tot negen. Aanvragen moet bij de gemeente, en het kan nog niet online.

Bij het Kadaster kan een huiseigenaar al wel opvragen tegen welke koopsom woningen in een bepaald postcodegebied zijn verkocht, de afgelopen vijf jaar. Dit kan per telefoon, sms of internet. Hier zijn kosten aan verbonden.

Reageer op dit artikel