nieuws

Kredietkraan verder open voor vastgoed

Financieel

De financieringsmarkt voor commercieel vastgoed zal dit jaar nog verder verbeteren. Er valt duidelijk weer wat te shoppen. Terug van weggeweest: de financieringstender.

Dat stelt Wim Welters. Hij is als senior adviseur bij Montesquieu gespecialiseerd in commercieel vastgoedfinancieringen.  Jaarlijks geven specialisten van dit landelijk opererende advieskantoor op het gebied van Finance en Risk Management exclusief voor Vastgoedmarkt hun  vooruitblik op de commercieel vastgoedfinancieringsmarkt van  het nieuwe jaar.

De ruimere financieringsmarkt met lagere kredietopslagen tekende zich volgens Welters al in 2014 af en zette afgelopen jaar krachtig door. Oorzaken zijn: het prijsherstel in steeds grotere delen van de Nederlandse vastgoedmarkt;  de gunstige economische ontwikkeling; de aanhoudend lage rente;  en last but not least de sterk  toegenomen buitenlandse concurrentie op de Nederlandse financieringsmarkt.  

Waarschijnlijk het beste bewijs dat de vastgoedfinancieringsmarkt in Nederland  weer in beter vaarwater verkeert,  is dat tenderen van financieringsaanvragen weer mogelijk is. En ook aantoonbaar loont!  Door de kredietcrisis en de waardedalingen kwam aan tenderen in 2008 en 2009  tamelijk abrupt een einde.  De meeste Nederlandse vastgoedfinanciers sloten hut loket  en veel buitenlandse aanbieders gingen hun wonden op de eigen thuismarkt likken.  Inmiddels blazen in ieder geval de Duitse financiers alweer een stevige partij mee op de Nederlandse vastgoedmarkt en weten met hun vaak sterk concurrerende tarieven als winnaar van menige tender uit de bus te komen.

Gemiddeld liggen de liquiditeitsopslagen die Duitse banken in rekening brengen 50 tot 100 basispunten lager dan die van Nederlandse partijen, weet Welters uit ervaring. ‘Dat is te danken aan het solide Pfandbriefsysteem, waardoor Duitse vastgoedbanken zich goedkoper kunnen ’funden’. Volgens hem is het een misverstand dat Duitse financiers vanwege het Pfandbriefsysteem niet boven een loan tot value (LTV) van 50 procent mogen financieren.

Welters: ‘Eerlijk gezegd zie ik niet zo heel veel verschil met de LTV’s van de drie bekende Nederlandse vastgoedfinanciers, die gemiddeld tot 65 à 70 procent gaan. De maximale LTV voor een op een Pfandbrief  verstrekte lening is nooit meer dan 60 procent van de marktwaarde van het onderpand. Maar  dat geldt alleen voor het ‘ondergezette’ deel..’

Tot dusverre zijn volgens Welters alweer tientallen tenders succesvol afgewikkeld voor opdrachtgevers uit de vastgoedsector.  Het betreft leningen vanaf  vijf miljoen euro. Welters: ‘Je hebt  wel een zeker volume nodig, want anders is tenderen niet lonend.’ Maar wat is een financiering van  vijf miljoen in de commercieel vastgoedsector? Hij verwacht dat het aantal financieringstenders voor vastgoedpartijen ‘gezien de evidente voordelen dit jaar fors zal stijgen’.

In het januarinummer van Vastgoedmarkt staat een uitgebreid interview met Wim Welters.

Reageer op dit artikel