nieuws

Huizenkopers vinden prijsonderhandeling spannend

Financieel

Bij het kopen van een huis zijn de prijsonderhandelingen het spannendst. De helft van de huizenkopers geeft aan de prijsonderhandelingen spannend tot zeer spannend te vinden.

Ook de onzekerheid over de hypotheek en het gekozen huis grijpt samenwonenden aan. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden onder ruim 1000 samenwoners. Ouders zijn de belangrijkste adviseurs in het samenwoontraject (47 procent). Verder zoeken stellen zelf informatie via internet (35 procent) of adviseur (26 procent). Eén op de vijf respondenten geeft aan geen advies in te winnen en alles zelf te doen.

Voor onafhankelijk advies gaat 62 procent van de kopers naar een hypotheekadviseur. Zijn aanbeveling bepaalt vaak de gekozen hypotheekvorm. Net als zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn. Slechts 4 procent van de consumenten noemt de renteaftrek als meest bepalend voor de vorm.

Slechts een kwart van de kopers wenst een maximale hypotheek. Zij verwachten de kosten op de lange termijn te kunnen dragen met het huidige inkomen (40 procent) of zij verwachten dat hun inkomen de komende jaren nog zal stijgen (39 procent). Ook zijn kopers bereid de maximale hypotheek af te sluiten voor een droomhuis (16 procent).

 

Reageer op dit artikel