nieuws

Dit jaar piek in verkoop probleemleningen

Financieel

De verkoop van probleemleningen met Nederlands vastgoed als onderpand bereikt dit jaar naar verwachting een piek van ruim 6 miljard euro. Dat is evenveel als tussen 2012 en 2015 is verkocht.

Dat schrijft Cushman & Wakefield in het rapport European real estate loan sales market. C&W heeft berekend dat in 2015 voor 2,41 miljard euro aan vastgoedleningen is verkocht. Grootste deal van 2015 was voor zover bekend de leningportefeuille van Van Lanschot Bankiers die Cerberus voor 400 miljoen euro kocht. Tussen 2012 en 2015 ging het in totaal om 6 miljard euro aan verkocht non-performing loans. Grootste verkopers in deze periode waren Staalbankiers (1,2 miljard euro), Morgan Stanley (1,1 miljard) en FGH Bank (1,1 miljard). Grootste kopers zijn Achmea (1,1 miljard euro) en het Amerikaanse Fortress (1,1 miljard).

Nederlandse banken hebben volgens C&W nog voor 15,9 miljard euro en asset management agencies voor 4,7 miljard euro aan probleemleningen op de balans. De verkoop van Propertize met een vastgoedleningen- en projectenportfolio van 4,6 miljard euro (jaarverslag Propertize) moet de klapper van 2016 worden. Vastgoedadviseurs als C&W, CBRE, JLL en Savills melden grote belangstelling van buitenlandse durfinvesteerders. Geen van hen willen echter namen noemen of inhoudelijk op de aankomende megadeal ingaan.

Het is een publiek geheim dat met name Amerikaanse durfinvesteerders zoals Lone Star, Attestor Capital, Apollo en Cerberus in de markt zijn voor Propertize. C&W schat dat dankzij de dit jaar verwachte Propertize-deal in 2016 voor 6,1 miljard euro aan leningen zal worden verkocht, meer dan tussen 2012 en 2015 is verkocht. De Nederlandse leningverkopen vallen evenwel in het niet bij het Europese verkoopgeweld. Cushman & Wakefield berekende dat Europese banken en asset management agencies in 2015 voor een recordbedrag van 85,9 miljard euro aan leningen hebben verkocht. Meest gewilde landen waren het Verenigd Koninkrijk (36,8 miljard), Ierland (23,7 miljard) en Spanje (9,5 miljard).

In 2014 werd in Europa voor 82 miljard euro aan non-core vastgoedleningen verkocht. In 2016 verwacht C&W een transactievolume van 70 tot 80 miljard euro. Amerikaanse private equity firma’s waren in 2015 wederom de meest actieve kopers, waarbij Cerberus er met kop en schouder bovenuit stak met ruim 26 miljard aan leningaankopen, gevolgd door Lone Star (5,8 miljard euro) en Blackstone (5,1 miljard). In totaal hebben Europese banken nog voor zo’n 500 miljard euro aan slechte leningen op de balans, na afwaardering goed voor ongeveer 300 miljard euro. Spaanse banken en ama’s hebben de grootste blootstelling (288 miljard euro nominale waarde), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (135 miljard), Italië (67 miljard) en Ierland (47 miljard).

 

Reageer op dit artikel