nieuws

Winst Blokker Holding gehalveerd in 2014

Financieel

De operationele winst (ebitda) van Blokker is in 2014 ruimschoots gehalveerd naar 65,3 miljoen euro van 139,5 miljoen in 2013. De netto-omzet daalde 1,1 procent naar 2,098 miljard euro.

Winst Blokker Holding gehalveerd in 2014

Dat blijkt uit de jaarcijfers van Blokker Holding. De halvering (-53 procent) van het resultaat is vooral op het conto van tegenvallende omzetontwikkelingen (-2,9 procent) in de sector Huishoud te schrijven. Om de daling te keren heeft Blokker een nieuwe formule gelanceerd. Ook de in februari aangekondigde reorganisatie met een personeelsreductie van 440 medewerkers bij Blokker-winkels moet tot een structurele kostenverlaging leiden. De zes pilot-winkels lieten vorig jaar een duidelijke omzetstijging zien. De formule wordt daarom dit jaar in tientallen winkels verder uitgerold.  

De sector Wonen liet een lichte omzetdaling van 0,4 procent zien. Speelgoed deed het met een stijging van 1,7 procent beter. In Duitsland groeide Blokker-formule Xenos vorig jaar hard. De omzet steeg met 20 procent, het aantal winkels nam met twaalf toe tot 63 eind 2014. Een verdere expansie staat dit jaar op de agenda. Discount-formule Big Bazar toonde een omzetgroei van 16 procent. De XL-winkels presteerden goed, de kleinere winkels bleven ver achter bij de verwachting. Big Bazar had dankzij een groei van achttien filialen eind 2014 131 winkels.

De online omzet groeide vorig jaar met 24 procent naar 98 miljoen euro. Het aantal bestellingen steeg ruim 30 procent naar 1,7 miljoen. Dit najaar opent Blokker bovendien een distributiecentrum in Gouda om de groei van e-commerce verder te laten groeien. De holding investeerde vorig jaar 66,5 miljoen euro tegen 56,3 miljoen een jaar eerder. Daarvan ging 31,1 miljoen naar vernieuwing van de winkelformules en 20,6 miljoen werd gestoken in logistiek en ICT. In de eerste maanden van 2015 is sprake van ‘een aarzelende start’ van de winkelverkopen, stelt Blokker.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels