nieuws

Participanten Van Nelle Fabriek akkoord met einde CV

Financieel

De CV Van Nelle Ontwerpfabriek wordt ontbonden. Dat hebben de aandeelhouders besloten tijdens de jaarvergadering op 31 maart, zo blijkt uit een e-mail van de beherend vennoot aan de huurders.

Participanten Van Nelle Fabriek akkoord met einde CV

De beherend vennoot kreeg het mandaat om ‘alle mogelijkheden te gaan onderzoeken voor een verkoop van het object en op zoek te gaan naar nieuwe investeerders’. Uitgangspunt van de aandeelhouders is dat de nieuwe investeerders ‘kapitaalkrachtig zijn, beschikken over een zeer lange beleggingshorizon en gevoel hebben voor dit bijzondere Unesco-monument.’

Aanleiding voor het besluit tot ontbinding van de CV zijn de financiële problemen van de Van Nelle Fabriek. Mede door faillissementen en financiële problemen van huurders daalde de bezettingsgraad van het Rotterdamse bedrijfsverzamelgebouw (60.000 m2) in 2014 naar 69,7 procent. Het eigen vermogen bedraagt nog 4,4 procent van de totale activa.

Geldschieter Aaeral Bank liet eerder al weten dat er voor 30 april een storting van 8.762.000 euro moet plaatsvinden om de loan-to-value weer onder 65 procent te krijgen. Nog eens 18 miljoen euro moet de komende twaalf tot achttien maanden op tafel komen voor planmatig onderhoud. Uitkeringen aan participanten mogen niet plaatsvinden. Wordt aan deze eisen niet voldaan, dan moet er van de bank een exitstrategie komen. Anders zal de geldschieter de totale lening opeisen.

Overigens is er geen deadline voor de ontbinding, zo schrijft de beherend vennoot aan de huurders. ‘Een gedwongen verkoop kan immers nadelige effecten hebben voor de opbrengst.’ Voor de huurders verandert er niks. Bij een eventuele verkoop zal de Van Nelle Fabriek blijven bestaan en zal de bestemming als kantoor- en evenementenlocatie gehandhaafd blijven. Lopende investeringen in de Van Nelle Fabriek als aantrekkelijke werkplek gaan door, aldus de beherend vennoot.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels