nieuws

Minder slechte leningen ING REF dankzij verkoop

Financieel

De afschrijvingen op commerciële vastgoedleningen van ING Real Estate Finance zullen voorlopig nog op een hoog niveau blijven. Dat liet ING Bank gisteren weten in een analistenpresentatie naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers.

Minder slechte leningen ING REF dankzij verkoop

In het derde kwartaal schreef ING REF, onderdeel van Commercial Banking, 134 miljoen euro af op zijn leningenportfolio. Dankzij de verkoop van 400 miljoen euro aan slechte Spaanse en Britse vastgoedleningen kwam de netto-afschrijving 51 miljoen euro lager uit, op 83 miljoen euro. In het tweede kwartaal bedroegen deze (netto-)risicokosten nog 112 miljoen euro.

Door de verkoop van deze buitenlandse vastgoedleningen is het aandeel non-performing loans in het derde kwartaal gedaald naar 9,9 procent (2,638 miljard euro) van 10,4 procent (3,009 miljard) in het tweede kwartaal. Behalve 0,4 miljard aan slechte leningen deed ING REF ook nog 0,9 miljard euro aan goedpresterende Amerikaanse leningen van de hand. In totaal kromp de portfolio van ING REF in het derde kwartaal met 2,2 miljard euro. Daardoor komt de omvang van de leningenportefeuille nu uit op 27 miljard euro, waarvan 57 procent zich in Nederland bevindt.

De cijfers tonen aan dat ING gestaag blijft afschrijven op zijn commerciële vastgoedleningen. Sinds het derde kwartaal van 2012 gaat het om een bedrag van ruim 500 miljoen euro. ING geeft zelf aan er daarmee nog niet te zijn. De risicokosten blijven op een verhoogd niveau, liet de bank analisten weten. Dat kan als een voorschot worden gezien op de uitkomst eind dit jaar van het onderzoek dat Blackrock in opdracht van het ministerie van Financiën doet, naar de kwaliteit van de commerciële vastgoedleningenportefeuilles van de Nederlandse grootbanken.

Real Estate Development, de ontwikkelingstak die ING sinds 2009 aan het afbouwen is, heeft nu een omvang van ongeveer 3 miljard euro. De grootste verliezen op vastgoedontwikkeling heeft ING al genomen. De afgelopen kwartalen liggen de afwaarderingen op ING RED tussen de 10 en 20 miljoen euro, terwijl dat een jaar eerder nog tussen de 50 en 60 miljoen per kwartaal lag, en tegen honderden miljoenen in de crisisjaren. ING heeft ING RED bestempeld tot een ‘run off asset’, dat nu wordt gerapporteerd als onderdeel van ‘Bank Treasury, Real Estate and other’.

De afschrijvingen op de residentiële hypotheekportefeuille van ING nemen nauwelijks toe. In het derde kwartaal nam ING 82 miljoen euro aan risicokosten tegen 81 miljoen euro in het tweede kwartaal. Het aandeel non-performing loans nam niettemin fors toe naar 1,8 procent (2,5 miljard euro) van 1,6 procent (2,4 miljard) in het vorige kwartaal. Die groei werd echter voornamelijk veroorzaakt door de verkoop van 2,2 miljard euro aan goede gesecuritiseerde Nederlandse woninghypotheken. De gemiddelde loan-to-value van de portfolio van bijna 139 miljard euro nam in deze periode licht toe van 91 naar 92 procent.

Reageer op dit artikel