nieuws

‘Vastgoedaandelen populair bij beleggers’

Financieel

De vraag naar vastgoedaandelen bij beleggers is sinds de wereldwijde financiële crisis gestegen. Dat is vooral te danken aan het aantrekkelijke dividendrendement van beursgenoteerd vastgoed.

‘Vastgoedaandelen populair bij beleggers’

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van EPRA, de Europese brancheorganisatie voor beursgenoteerd vastgoed.

Volgens het onderzoek steeg de waarde van de totale beursgenoteerde vastgoedportefeuille in de periode 2007-2012 wereldwijd met 68 procent tot 250 miljard dollar. Het aantal beursgenoteerde fondsen groeide in dat tijdsbestek met 39 procent tot 677. Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesorganisatie Consilia Capital and Property Funds Resarch.

Razend populair onder vastgoedbeleggers zijn zogenoemde Exchange Traded Funds (ETF’s), ook wel trackers genoemd. Deze instrumenten combineren de spreiding van beleggingsfondsen met de verhandelbaarheid van aandelen. ETF’s volgen een index en weerspiegelen de prestaties van die index. Het gaat dus vaak om passief beheerde beleggingsvehikels die als bijkomend voordeel lage beheerkosten hebben. Blijkens het onderzoek is de vastgoedportefeuille van ETF’s die de FTSE EPRA/NAREIT-indices volgen in de twaalf maanden voorafgaand aan februari 2013 met 85 procent gestegen tot 8,7 miljard dollar.

In een toelichting op de uitkomsten van het onderzoek wijst EPRA-bestuursvoorzitter Philip Charls op het bovengemiddelde dividendrendement van beursgenoteerde vastgoedfondsen en de stabiele langetermijninkomsten. ‘Daarnaast kiezen steeds meer beleggers voor beursgenoteerd vastgoed vanwege de liquiditeit, efficiënte prijsvorming en transparantie.’

Reageer op dit artikel