nieuws

Negatief rendement niet-genoteerd vastgoed

Financieel

De niet-genoteerde Europese vastgoedfondsen boekten in 2012 voor het eerst sinds 2009 weer een negatief rendement (-0,6 procent).

Het slechtst presteerden fondsen uit Zuid-Europa en Centraal- en Oost-Europa, met respectievelijk -7,9 procent en -6,1 procent. Dat blijkt uit de jaarindex over 2012 van INREV, de Europese branchevereniging voor niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Alleen ‘core’ fondsen, vastgoedvehikels met een laag risicoprofiel, hielden de voeten droog. Zij realiseerden een bescheiden rendement van 0,3 procent. Fondsen met een zogenoemd ‘value added’ profiel rapporteerden een negatief rendement van 4,7 procent. Hoewel de economieën in Europa in uiteenlopende stadia verkeren, is het duidelijk dat beleggers over de hele linie terughoudend blijven, zei Casper Hesp, directeur Research en Marktinformatie bij de in Amsterdam gevestigde branche-organisatie, in een toelichting. Volgens hem zijn de rendementen die de fondsen genereren ook sterk afhankelijk van het jaar van lancering. Zo doen de fondsen die in de hoogtijjaren 2005 en 2006 begonnen het veel slechter (-4,9 procent) dan die uit 2009-2012 (+2,1 procent).

Het aantal fondsen dat participeert in de INREV jaar- en kwartaalindices steeg het afgelopen jaar van 285 naar 294. Ook is de hoeveelheid regionale sub-indices aanzienlijk uitgebreid, bleek tijdens het driedaagse jaarcongres van INREV in Barcelona dat gisteren werd afgesloten. Er zijn nu aparte indices voor Continentaal Europa, Scandinavië, Centraal & Oost-Europa, West-Europa en Zuid-Europa. Verder werd vorig jaar de komst aangekondigd van een mondiale index voor niet-beursgenoteerd vastgoed door INREV en haar Aziatische en Amerikaanse zusterorganisaties ANREV en NCREIF. De eerste uitkomsten daarvan worden in mei gepubliceerd.

Reageer op dit artikel