nieuws

MPC investeert ‘vele miljoenen’ in beheerde portfolio

Financieel

Na het offensief van NSI en Merin (voormalig Uni-Invest) kiest nu ook MPC Capital Nederland voor de vlucht naar voren. De asset manager gaat ‘vele miljoenen’ investeren in lege of nog leegkomende kantoren uit zijn beheerde vastgoedportefeuille van 700.000 m2 (waarde 1,5 miljard euro) om huurders te trekken.

MPC investeert ‘vele miljoenen’ in beheerde portfolio

Dat zegt Pieter Akkerman, algemeen directeur van MPC Capital Nederland. De gemiddelde leegstand in de portfolio is met 14 procent nu nog relatief laag, maar dreigt de komende drie jaar door aflopende huurcontracten fors op te lopen, aldus Akkerman.

‘We hebben diepe zakken om te doen wat we moeten doen. In kantoren waar we in geloven, gaan we vele miljoenen investeren in verduurzaming, flexibilisering, gemeenschappelijke voorzieningen en marketing. Ook hebben we geld om af te schrijven op de enkele kantoren waar we geen vertrouwen meer in hebben, of om de huren te verlagen. Onze fondsen zijn gezond dankzij de Duitse financieringsstructuur met veel eigen geld en weinig vreemd vermogen. Ook onze financiers, Duitse en Nederlandse banken, hebben vertrouwen in ons. Zo verwachten we in juni voor een groot fonds een financiering van 50 miljoen euro te kunnen closen’, aldus de directeur.

Een exact investeringsbedrag wil hij niet noemen. ‘Voor elk kantoor hanteren we een andere strategie. Neem het bijna lege voormalige kantoor van NRC/AD/PCM aan de Marten Meesweg in Rotterdam. Dat heeft een prachtig atrium en is ideaal gelegen. Hier steken we miljoenen in om een mix van flexibele kantoorruimte voor zzp’ers en ruimte voor grote huurders te ontwikkelen. Ook transformeren we lege kantoren. Zo hebben we het oude Canon-hoofdkantoor in Hoofddorp omgebouwd tot een Hampton by Hilton-hotel.’

Onderdeel van het offensief is een ‘nieuwe, onderscheidende merkstrategie’ voor grotere verhuurbare kantoorpanden. Elk pand krijgt een eigen merknaam en identiteit, binnen een gemeenschappelijke huisstijl. De zes panden die MPC Capital Nederland nu als merk positioneert zijn New Amstel (Meester Treublaan, Amsterdam), New Corner (Laan van Vredenoord, Rijswijk), New Tide, New Edge (Surinameweg, Haarlem), New Delphi (Rijnzathe, Utrecht) en New Crown (Laan van Kronenburg, Amstelveen).

De Nederlandse dochter van het beursgenoteerde Duitse MPC Capital beheert in Nederland ongeveer 500.000 m2 kantoorruimte, 175.000 logistiek vastgoed en ruim 30.000 m2 winkelruimte.

Reageer op dit artikel