nieuws

Fitch: banken kunnen verliezen op vastgoed hanteren

Financieel

De oplopende verliezen op commerciële vastgoedleningen blijven dit jaar en volgend jaar beheersbaar voor de drie grote Nederlandse banken. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch.

Fitch: banken kunnen verliezen op vastgoed hanteren

Dat schrijft het Financieele Dagblad op gezag van Dow Jones Nieuwsdienst. Stresstesten door Fitch zouden aantonen dat Rabobank (FGH Bank), ING (ING REF) en ABN Amro Real Estate niet substantieel worden geraakt door een verdere verslechtering van de vastgoedmarkten. Volgens Fitch zijn de prijzen van commercieel vastgoed gemiddeld met 15 procent gedaald, die van kantoren zelfs met 25 procent.

Fitch stelt dat de banken op 6 tot 9 procent van hun leningen hebben afgeboekt. De verliezen zullen hier hoog blijven, verwacht Fitch. De situatie bij de drie vastgoedfinanciers is volgens Fitch echter niet te vergelijken met SNS Property Finance.

De Fitch-stresstest zal niet onopgemerkt blijven bij De Nederlandsche Bank. DNB maakt zich zorgen over de gezondheid van de 80 miljard euro aan vastgoedfinancieringen die banken hebben uitstaan bij Nederlandse ontwikkelaars, beleggers en vastgoedfondsen en -maatschappen. Volgens sommige marktvorsers zouden met name FGH Bank en ING Real Estate Finance nog veel forser op hun leningenportefeuilles moeten afschrijven dan tot nu toe is gebeurd.

Reageer op dit artikel