nieuws

Vastgoedbeleggers prefereren Azië

Financieel

Beleggers in niet-genoteerd vastgoed prefereren Aziatische fondsen boven Europese. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Europese brancheorganisatie INREV en haar Aziatische zusterorganisatie ANREV.

Vastgoedbeleggers prefereren Azië

Van de beleggers die in beide regio’s investeren, zegt 80 procent dat de allocatie naar Azië-Pacific zal toenemen. Slechts 40 procent is van plan om de Europese vastgoedbeleggingen op te voeren. Volgens de onderzoekers is de meest voor de hand liggende verklaring dat Azië-Pacific een betrekkelijk jonge, maar snel groeiende vastgoedmarkt is.

In het onderzoek werden de uitkomsten vergeleken van het INREV-onderzoek naar de intenties van beleggers in 2012 en een gelijksoortige onderzoek van ANREV, de Asian Association for Investors in Non-Listed Real Estate Vehicles.

Andere verklaring voor de voorkeur voor Azië-Pacific zijn de gunstige economische vooruitzichten en de goede mix van groeimarkten (zoals China, India, Indonesië, Vietnam, Maleisië en Thailand) en volgroeide markten (Australië, Japan, Hongkong, Nieuw-Zeeland, Zuid Korea en Singapore).

Beleggers in Europa hebben een sterke voorkeur voor zogenoemde ‘core’-producten met een laag risico/rendementsprofiel, waarbij Duitse vehikels duidelijk favoriet zijn. In Azië-Pacific kijken de risicomijdende beleggers vooral naar vastgoedbeleggingen in volgroeide markten als Australië en Japan.

Verschil is evenwel dat beleggers in Azië-Pacific ook een duidelijke voorkeur uitspreken voor opportunistische strategieën in groeimarken. China is bij deze beleggers het meest populair en de joint venture de geprefereerde beleggingsstructuur. Twee van de drie beleggers die investeren in Azië wil dat doen via een joint venture. Volgens INREV lopen deze beleggers daarmee achter bij de trend in Europa. Vorig jaar gaf ook in Europa 67 procent van de beleggers aan een voorkeur te hebben voor een joint venture. Dat is inmiddels teruggevallen tot 40 procent.

Reageer op dit artikel