nieuws

Van Lanschot treft voorzieningen op vastgoed

Financieel

Van Lanschot heeft in 2012 voor 115,2 miljoen euro aan bijzondere waardeverminderingen op kredieten moeten nemen, tegen 64,3 miljoen euro in 2011. De toename van 79 procent betreft vooral vastgoed.

Van Lanschot treft voorzieningen op vastgoed

Dat meldt de bank in het persbericht met de resultaten over 2012. Van Lanschot boekte in 2012 een nettoverlies van 155,4 miljoen euro, na een winst van 43,1 miljoen euro een jaar eerder.

De portefeuille leningen op commercieel vastgoed heeft een waarde van 2,4 miljard euro per eind 2012. De bank heeft het beheer ervan naar zeggen aangescherpt ‘om mogelijk verhoogde risico’s (…) vroegtijdig te signaleren en adequate maatregelen te treffen.’ Maar: ‘Ondanks de negatieve ontwikkelingen in de vastgoedsector is de portefeuille met vastgoedfinancieringen relatief gezond.’ Het gefinancierde commercieel vastgoed staat in Nederland en heeft een leegstand van 8,3 procent. Ongeveer 26 procent van de leningen heeft betrekking op kantoorpanden; het aandeel van projectontwikkeling is volgens Van Lanschot te verwaarlozen. Relatief veel vastgoed is in eigen gebruik.    

Reageer op dit artikel