nieuws

Inflatie eurozone zwakt af

Financieel

De inflatie in de eurolanden daalde in februari tot gemiddeld 1,8 procent. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een nieuwe schatting. De nieuwe raming week niet af van de eerste schatting, die begin maart werd gepubliceerd.

Inflatie eurozone zwakt af

In januari bedroeg de geldontwaarding in de eurolanden gemiddeld 2 procent op jaarbasis. In februari steeg het prijspeil in de eurolanden met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Met 3,2 procent kende Nederland een van de hoogste inflatiepercentages in de eurozone. Alleen in Estland ging het prijspeil sterker omhoog. De inflatie daar bedroeg 4 procent. De inflatie was vorige maand het laagst in Griekenland (0,1 procent) en Portugal (0,2 procent).

De hoge inflatie in Nederland komt vooral door ingrepen van de overheid. Zo wogen de verhoging van de assurantiebelasting en van de btw de afgelopen maanden zwaar door in de inflatiecijfers. Samen leverden belastingen in de eerste maand van 2013 hun grootste aandeel in de inflatie sinds 1992. De inflatie in de eurozone werd vorige maand vooral opgedreven door de hogere prijzen van elektriciteit, fruit en tabak. De kosten voor telecommunicatie, medische diensten en kleding hadden een drukkend effect op het prijspeil.

Reageer op dit artikel