nieuws

Groter verlies Heijmans door woningmarkt

Financieel

De malaise op de woningmarkt drukt bouwconcern Heijmans steeds dieper in de rode cijfers. Vorig jaar werd een verlies geleden van 89 miljoen euro, tegen een negatief resultaat van 32 miljoen euro in 2011.

Groter verlies Heijmans door woningmarkt

De omzet van de vastgoedtak kromp fors. Er werden slechts 1.081 woningen verkocht, wat het bouwconcern ‘een absoluut dieptepunt’ noemt. Op de vastgoedposities moest 35 miljoen euro worden afgeboekt. Bestuursvoorzitter Bert van der Els sprak tijdens de presentatie van de jaarcijfers van een ‘dramatisch slechte’ woningmarkt in Nederland. ‘De woningmarkt is de tweede helft van 2012 vrijwel tot stilstand gekomen.’ Hij verwacht dat de woningmarkt pas eind dit jaar iets zal aantrekken. Maar dat herstel zal zich ook in 2014 waarschijnlijk niet vertalen naar hogere productieaantallen.

Het Brabantse bouwconcern wist in 2012 slechts 1081 woningen af te zetten, versus 1248 in 2011 ‘en toen dachten we al dat het niet slechter kon’, aldus de topman. Particuliere kopers zijn er nauwelijks meer. Tweederde van de woningen wordt afgenomen door institutionele beleggers. In 2011 was dat nog 55 procent. Heijmans doet zaken met ongeveer vijftien institutionele beleggers. Grootste afnemer is Syntrus Achmea. Van der Els pleitte dan ook voor meer fiscale prikkels om het beleggen in huurwoningen aantrekkelijker te maken.

Om het schip op koers te houden, snijdt Heijmans flink in de kosten. Vorig jaar werden 174 banen geschrapt. Eind 2012 kondigde het bedrijf aan dat in 2013 260 van de 800 arbeidsplaatsen verdwijnen bij de divisie Woningbouw. De voorziening voor deze reorganisatie bedraagt 29 miljoen euro. Nieuwe reorganisaties worden niet uitgesloten.

Verder waren de rode cijfers vooral te wijten aan een afschrijving van 60 miljoen euro op de goodwill en een waardevermindering van 35 miljoen euro op de vastgoedposities. Op de strategische grondposities werd 12 miljoen afgeschreven, op de gronden in ontwikkeling 16 miljoen euro en ‘overig’ vastgoed 7 miljoen. De afboekingen vonden vooral plaats in Noord Nederland.

Het onderliggende operationele resultaat van het totale concern zakte met 5 miljoen euro tot 27 miljoen euro. De omzet nam met 2 procent af tot 2,3 miljard euro. De orderportefeuille van Heijmans bedroeg eind vorig jaar 2 miljard euro en was daarmee ruim 9 procent kleiner dan een jaar eerder. De prestaties van de onderdelen Wegen en Civiel waren volgens topman Van der Els goed. Dankzij de eigen financiële soliditeit ziet het bedrijf 2013 toch ‘met vertrouwen’ tegemoet. Eind vorig jaar was de solvabiliteit echter 28 procent, tegen 31 procent een jaar eerder.

Reageer op dit artikel