nieuws

Grootaandeelhouder NSI in zwaar weer

Financieel

Grootaandeelhouder Hertzel Habas van vastgoedfonds NSI verkeert in grote financiële problemen. Door de lage koers van het Nederlandse kantorenfonds dreigt de Israëlische vastgoedman niet te kunnen voldoen aan zijn afspraken met financiers.

Habas stapte in 2007 voor 22,24 per aandeel in NSI, terwijl de koers gisteren op 5 euro sloot. Het aandelenpakket, ondergebracht in een vennootschap van het door Habas gecontroleerde Israëlische beursfonds Habas HZ Investments, fungeert als onderpand voor verstrekte leningen. Volgens ING-analist Jaap Kuin wordt NSI operationeel niet geraakt door de problemen van Habas. Maar dit zal de koers van het aandeel wel verder onder druk zetten. Dat verwacht ook ABN Amro-analist Ruud van Maanen. Habas werkte in het verleden namelijk altijd mee aan emissies van NSI. Bij een eventuele nieuwe kapitaalsverhoging zal dat niet het geval zijn, menen zij. Bij NSI was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers vorig maand, kondigde bestuursvoorzitter Johan Buijs van NSI een aantal maatregelen aan om de solvabiliteit op te krikken nadat de beleningsgraad was opgelopen tot 58,2 procent door een reeks afwaarderingen. Om de financiële kwetsbaarheid te verlagen wil NSI de herfinancieringsbehoefte tot onder de 55 procent brengen. Een claimemissie werd niet uitgesloten, maar vooralsnog probeert NSI de balans vooral te versterken door aanpassing van het dividendbeleid en de verkoop van onroerend goed.

Habas houdt een belang van 20,5 procent in NSI. Dat pakket werd in 2007 verworven van de familie Zeeman met behulp van een lening van 55 miljoen euro van enkele Nederlandse banken, waaronder Rabobank. Sindsdien verloor NSI driekwart van zijn beurswaarde. Dat komt vooral door de malaise in de Nederlandse kantorenmarkt en de overname van VastNed Offices/Industrial, die door veel beleggers als mislukt wordt gezien. Volgens het bankconvenant moeten de aandelen een waarde hebben van tenminste 100 miljoen euro, maar zijn ze slechts 70 miljoen euro waard volgens de huidige koers. Gisteren sloot het aandeel NSI bijna 5 procent lager op 5 euro. Begin februari stond de koers nog op 6,38 euro.

In de Israëlische media zei Habas afgelopen maandag dat NSI ‘zwaar ondergewaardeerd’ is. Volgens Habas moet hij voor elke 10 eurocent die de koers daalt 700.000 euro aan onderpand op tafel leggen. Het beursvehikel van Habas in Israël, Habas HZ Investments, waarin het NSI-pakket is ondergebracht, zit daardoor flink in de problemen. Het bedrijf verzocht maandag zijn obligatiehouders om tot een regeling te komen. Dat leverde een noodlening op van 1,3 miljoen euro, maar is onvoldoende voor een structurele oplossing. Habas wil de schuldenlast van circa 90 miljoen euro herstructureren. In mei moet de noodlijdende zakenman een lening van 15 miljoen euro aflossen. Habas HZ Investments zou in acute liquiditeitsproblemen verkeren.

Reageer op dit artikel