nieuws

Gebruik GIPS staat nog in kinderschoenen

Financieel

Slechts 7 procent van de Europese vastgoedvermogenbeheerders voldoet aan de Global Investment Performance Standards (GIPS). Daarmee loopt Europa mijlenver achter op de VS.

Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young in opdracht van INREV, de Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed, onder vastgoedfondsbeheerders en beleggers in Europa.

De uitkomsten werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van INREV. GIPS is een wereldwijde standaard voor rendementsvergelijking van beleggingen die door assetmanagers discretionair worden beheerd voor cliënten. Daartoe worden de beleggingen gegroepeerd naar strategie en beleggingsdoelstelling. Bij discretionair beheer heeft de belegger zijn beheerbeslissingen en de uitvoering ervan toevertrouwd aan een beheerder. GIPS is niet alleen van toepassing op vastgoedbeleggingen, maar ook op andere beleggingscategorieën, zoals aandelen en obligaties.

De wereldstandaard vindt zijn oorsprong in de VS, wordt beheerd door het internationale CFA Institute en zag ruim tien jaar geleden het levenslicht. De laatste aanpassingen aan deze set voorschriften voor het meten en rapporteren van rendementen dateren van 2010. Meer over GIPS in Vastgoedmarkt van maart 2013, dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel