nieuws

Europese niet-genoteerde fondsen op verlies

Financieel

Het totaalrendement van de Europese niet-genoteerde vastgoedfondsen is in het vierde kwartaal gedaald van 0,3 procent naar -0,6 procent. De krimp valt geheel toe te schrijven aan de verslechterde prestaties van de continentale fondsen. Voor het zesde kwartaal op rij bleef de waarontwikkeling negatief (-1,8 procent).

Dat blijkt uit de index over het vierde kwartaal van INREV, de Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed. De continentale fondsen boekten een totaalrendement van -1,0 procent, terwijl in het derde kwartaal 2012 nog een positief rendement werd gerealiseerd van 0,4 procent. Dat was voornamelijk te wijten aan de povere prestaties van fondsen die in verschillende landen opereren.

Verder blijkt dat ‘core’ fondsen (-0,2 procent) beter renderen dan zogenoemde ‘value added’ fondsen (-2,5 procent).

De op Nederland gerichte fondsen realiseerden een totaalrendement van 0,67 procent, tegen -0,11 procent in het derde kwartaal. Ook Finland (4,17 procent) en het VK (0,12 procent) lieten positieve resultaten zien. Franse fondsen scoorden met -2,29 procent het slechtst. Ook Duitse en Italiaanse fondsen schreven rode cijfers.

Reageer op dit artikel