nieuws

Wereldhave boekt 87 miljoen verlies

Financieel

Wereldhave schrijft over 2012 een verlies van 87 miljoen euro, tegen een winst van 63 miljoen euro in 2011. De rode cijfers zijn hoofdzakelijk te wijten aan het 130 miljoen euro lagere indirect resultaat, vooral door afwaarderingen. Het direct resultaat liep terug met 19 miljoen euro Dat maakte de Haagse vastgoedbelegger gistermorgen bekend.

Wereldhave boekt 87 miljoen verlies

De slechte cijfers kwamen bepaald niet als een verrassing en waren zelfs minder erg dan gedacht. Het meeste leed was al geventileerd bij de presentatie van de halfjaarcijfers, toen Wereldhave flinke afboekingen moest publiceren voor de beleggingen in de VS en het Verenigd Koninkrijk. CEO Hans Pars moest daarom plaatsmaken voor bestuurder Dirk Anbeek, die gisteren een flinke aanscherping van de bedrijfsstrategie aankondigde. Analisten zijn in het algemeen te spreken over de plannen. Het aandeel sloot gisteren 1,7 procent hoger.

Na de verkoop begin januari van de Amerikaanse portefeuille kon de nieuwe CEO nu ook de verkoop van het leeuwendeel van de Britse portefeuille mededelen. De kopers van het Britse winkelvastgoed zijn British Land, Legal & General en diverse andere partijen. Wereldhave verkocht vorig jaar en dit jaar voor in totaal 1,2 miljard euro vastgoed, waarvan 800 miljoen euro recentelijk in het VK en de VS. Door deze disposities loopt het vastgoedfonds dit jaar 48 miljoen euro aan huurinkomsten mis.

Van de verkoopopbrengsten wordt 500 miljoen euro gebruikt om schulden af te betalen. Daardoor loopt de schuldgraad terug tot 20 procent. Voorts wordt 300 miljoen euro aangewend voor de financiering van de bestaande ontwikkelingspijplijn en 400 miljoen euro voor nieuwe acquisities in de resterende vier kernmarkten. In Nederland en België ligt bij aankopen de focus op winkelcentra van ongeveer 20.000 m2 met een of verschillende supermarkten als anker. In Finland, dat door een ander winkellandschap beduidend grotere winkelcentra kent, zullen mogelijkerwijs ook heel grote acquisities worden gedaan.

Het negatieve resultaat per aandeel over 2012 bedraagt 4,54 euro, tegen een positief resultaat van 2,38 euro in 2011. Het fonds handhaaft zijn dividendverwachting voor dit jaar op 3,30 euro per aandeel, evenveel als over 2012.

De huurinkomsten in de vergelijkbare kernportefeuille (LFL, like-for-like) zijn in 2012 gestegen met 3,1 procent (derde kwartaal 2012: 3,0 procent). De totale huurgroei over geheel 2012 kwam uit op 0,0 procent. De LFL huurgroei in de Nederlandse winkelcentra is van 4,0 procent aan het eind van het derde kwartaal gedaald naar 3,7 procent voor geheel 2012. De Nederlandse retail ondervindt volgens Anbeek ‘stevige economische tegenwind’. Voor 2013 word daarom rekening gehouden met een huurgroei die gelijk is aan de indexatie.

Reageer op dit artikel