nieuws

SNS Reaal onderzoekt onregelmatigheden projecten PF

Financieel

SNS Reaal heeft Holland Integrity Group opdracht gegeven voor forensisch onderzoek naar veertien door dochter Property Finance (PF) gefinancierde projecten. De aanleiding zou bestaan uit vermoedens van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte, laksheid en mismanagement.

Dat berichtte NRC Handelsblad op 29 december. Zo zou de ontwikkelaar van woning- en winkelproject Belval in Luxemburg veel geld voor andere doeleinden hebben gebruikt. Homburg Invest zou te veel hebben betaald voor een kantoorgebouw aan de Wilhelminasingel 5 in Roermond. En bij het woningproject La Cigüenã in Spanje zou PF door te veel optimisme de voorverkoopeis van 50 procent hebben laten vallen, aldus de krant. 

Volgens SNS Reaal vinden op dit moment onderzoeken plaats naar ‘mogelijke onregelmatigheden bij een beperkt aantal door PF gefinancierde projecten. De bankverzekeraar stelt dit in antwoorden op vragen van NRC Handelsblad die RTL Z online heeft gezet. Op individuele dossiers gaat SNS Reaal niet in. Maar al in de jaarrekening van 2011 maakte SNS Reaal melding van deze onderzoeken. ‘De tussentijdse onderzoeksresultaten zijn betrokken in de opmaak van de jaarrekening’, aldus SNS Reaal.

Het financiële concern stelt daarnaast in een brief aan de hoofdredactie van NRC Handelsblad [PDF] dat het geen advies heeft genegeerd om 1,2 miljard euro op de vastgoedleningenportefeuille af te schrijven, zoals de krant beweert. Het financiële concern schreef tot nu toe 600 miljoen euro af op zijn vastgoedleningen. Bij een heftige crisis kan het verlies oplopen tot 1,23 miljard euro, zo becijferde Ernst & Young Real Estate Advisory Services bij een stresstest in 2010. Maar een verlies mag volgens de boekhoudstandaarden van IFRS pas worden genomen als het zich voordoet, aldus SNS Reaal.

SNS Reaal verkeert in grote financiële problemen door de verliezen op zijn vastgoedleningen. Zelfs als gezonde dochters als ASN, Zwitserleven en Reaal worden verkocht, blijft er nog een negatief eigen vermogen over voor het moederbedrijf. De Nederlandsche Bank verwacht dat uiterlijk half februari de knoop is doorgehakt voor de redding van de bankverzekeraar, zo meldde RTL Z maandag 31 december op basis van bronnen binnen het concern. De centrale bank stelt tegenover de tv-zender dat half februari geen toeval is. Dan presenteert het bedrijf namelijk de resultaten over 2012. SNS gaf zelf eerder al aan dat in december 2012 of januari 2013 een oplossing wordt aangekondigd.

Reageer op dit artikel