nieuws

SNS Reaal en Ras steggelen over miljoenenclaim

Financieel

‘SNS Reaal heeft al in november vorig jaar een schriftelijk verzoek ontvangen om 409 miljoen euro te betalen. ‘We hebben naar de onderbouwing gevraagd. Die hebben we nog niet ontvangen.’ Zo reageert een woordvoerder van SNS Reaal op de miljoenenclaim van Ronald Ras voor het spaaklopen van het project Mosa Trajectum in de Spaanse stad Murcia.

SNS Reaal en Ras steggelen over miljoenenclaim

Ras houdt SNS Reaal-dochter Property Finance verantwoordelijk voor het mislukken van het golfresort met 2.000 luxe villa’s, winkelcentra, een sportinstituut en een hotel. Property Finance trok zich uit het project terug en zou een verplichting niet zijn nagekomen, namelijk om te zorgen voor een andere financier. Ook zou SNS Reaal tot vier keer toe medewerking hebben geweigerd aan de verkoop van het project aan een door Ras aangedragen investeerder. Property Finance was niet alleen financier, maar ook participant in het project.

Ras diende op 9 januari een betalingsverzoek in bij de rechtbank van Murcia en haalde daarmee de landelijke media. ‘Het is een bijzonder verzoek, omdat we nog op de onderbouwing wachten en nog een vordering van 130 miljoen euro hebben uitstaan bij het bedrijf’, aldus de zegsman. Property Finance claimde dat bedrag eerder al van Ras, maar de projectontwikkelaar weigerde te betalen. Een openbare veiling van het project liep op niets uit. Nu staat het project bij SNS Reaal op de balans.

De bankverzekeraar hoopt in februari een plan te kunnen presenteren om het bedrijf financieel gezond te maken. Het concern lijdt aanhoudende verliezen op Property Finance en moet nog 800 miljoen euro aan staatssteun terug betalen. De woordvoerder: ‘Dit verzoek leidt de aandacht nogal af van onze strategische heroriëntatie.’

Reageer op dit artikel