nieuws

Raad van State houdt zitting over SNS Reaal

Financieel

De Raad van State houdt volgende week vrijdag een rechtszitting over de nationalisatie van SNS Reaal. De afgelopen dagen hebben zich al 49 partijen gemeld die bij de hoogste bestuursrechter in beroep gaan tegen het onteigeningsbesluit van de Nederlandse staat. Het gaat vooral om gedupeerde beleggers uit binnen- en buitenland, meldde de Raad van State donderdag.

Raad van State houdt zitting over SNS Reaal

De raad zal toetsen of minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in redelijkheid tot zijn besluit heeft kunnen komen, aldus een woordvoerster. Dat wil zeggen: was de minister juridisch bevoegd tot het uitvoeren van de nationalisatie? En: heeft hij op de juiste wijze gebruikgemaakt van zijn bevoegdheid?

Dijsselbloem beroept zich erop dat de nationalisatie noodzakelijk was omdat de bank-verzekeraar anders failliet zou zijn gegaan. Hij besloot alle aandeelhouders op basis van de interventiewet te onteigenen. Ook eigenaren van achtergestelde leningen zijn hun geld kwijt, maar zij waren dat ook geweest als SNS failliet was gegaan. Zij hebben bewust risico’s genomen, zei de minister vrijdag.

Beroepschriften tegen het besluit kunnen nog tot en met maandag bij de Raad van State worden ingediend. Volgens de wet moet de Raad vervolgens voor het eind van de maand uitspraak doen. Die uitspraak is bindend.

Reageer op dit artikel