nieuws

‘Private huursector als eerste sector uit dal’

Financieel

De sector private woningbeleggingen klimt in 2013 als eerste sector uit het dal. Nu al is doorexploiteren in plaats van opkopen en doorverkopen op de koopwoningmarkt de trend.

‘Private huursector als eerste sector uit dal’

De vraag naar huurwoningen in de vrije sesctor is aanzienlijk groter dan het aanbod. Een andere factor van belang is dat de malaise op de koopwoningmarkt al grotendeels is uitgewerkt in de taxaties van huurwoningen. Dit blijkt uit een analyse van Bouwinvest.

Bouwinvest signaleert dat wordt afgestapt van een uitpondscenario, opkopen en doorverkopen. Dick van Hal, directievoorzitter van Bouwinvest: ‘Een buy-and-hold-strategie is weer leidend geworden in taxaties. Dit is het eerste teken dat beleggers private huurwoningen op waarde weten te schatten. Huurinkomsten stijgen namelijk weer.’ De ontwikkelingen in de koopwoningmarkt hebben een positief effect op de private huursector. Van Hal: ‘Het verder dalen van de koopprijzen mede door het lage consumentenvertrouwen, het restrictieve financieringsbeleid van banken en de discussie over de hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat potentiële toetreders tot de koopwoningmarkt terughoudend zijn. Ook willen steeds meer starters een hogere mate van flexibiliteit en zoeken ze hun toevlucht tot de private huursector.’

De Nederlandse woningmarkt kampt al decennia met krapte. Van leegstand is nagenoeg geen sprake in zowel het koop- als het huursegment. De groei van de woningvoorraad heeft de toename van het aantal huishoudens wel kunnen bijbenen, maar de achterstand is in de periode 1995-2012 nauwelijks ingelopen. Het woningtekort was vorig jaar nog altijd grofweg 3,5 procent oftewel ongeveer 250.000 woningen. De verwachting is dat het tekort tot 2020 verder toeneemt tot ongeveer 4 procent.

De huurinkomsten voor institutionele investeerders in beleggingshuurwoningen stijgen naar verwachting in de komende jaren. Van Hal: ‘Het huurplafond binnen het sociale segment, jaarlijks 4,5 procent van de WOZ-waarde, wordt directer gekoppeld aan de waarde van de woning. Huurprijzen van vrije sectorhuurwoningen in schaarstegebieden zullen daardoor stijgen. Op de lange termijn is de verwachting dat deze stijgen door de gepresenteerde overheidsmaatregelen.’

Reageer op dit artikel