nieuws

Negatief rendement IPD/ROZ Kwartaalindex

Financieel

De IPD/ROZ Nederlandse Kwartaalindex laat een totaalrendement zien van -0,1 procent in het vierde kwartaal van 2012. Het derde kwartaal liet nog een positief rendement zien van 0,4 procent.

Vergeleken met andere beleggingscategorieën onderpresteert de Index in het vierde kwartaal. Aandelen laten het hoogste rendement zien met 6,8 procent (MSCI NL), maar ook vastgoedaandelen (MSCI NL/Real Estate) en obligaties (JP Morgan GBI Global, NL zeven tot tien jaar) laten met respectievelijk 3,7 en 2,9 procent een hoger rendement zien dan direct vastgoed. Voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2009 wordt een negatief totaalrendement gerapporteerd, veroorzaakt door een negatief indirect rendement van -1,3 procent.

Voor het derde kwartaal op rij laat het indirect rendement een negatieve ontwikkeling zien voor alle sectoren. Voor winkels is het indirect rendement met -0,8 procent het minst negatief vergeleken met de andere sectoren. Kantoren, met een indirect rendement van -2,9 procent, en bedrijfsruimten met -2,6 procent, laten de grootste negatieve ontwikkeling van het indirect rendement zien in het vierde kwartaal. Op kwartaalbasis blijft het direct rendement stabiel.

De daling van het indirect rendement voor alle objecten wordt niet veroorzaakt door de markthuurgroei. De markthuurgroei in het vierde kwartaal is onveranderd voor alle objecten. De winkels en woningen laten een lichte stijging van de markthuur zien. De overige sectoren laten een licht negatieve markthuurontwikkeling zien. Gedurende het vierde kwartaal heeft een positieve yield shift plaatsgevonden en daarmee een negatieve ontwikkeling van het indirect rendement.

Voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2011 is de leegstand voor het alle objecten-niveau gedaald. Ook voor alle individuele sectoren zijn de leegstandcijfers gedaald in het vierde kwartaal. Bedrijfsruimten en kantoren laten nog steeds de hoogste leegstandcijfers zien, vergeleken met de overige sectoren. Zowel de inkomsten als de kosten, de belangrijkste parameters van het directe rendement bleven stabiel over het vierde kwartaal.

Reageer op dit artikel