nieuws

Moeilijk jaar voor Corio

Financieel

Corio heeft een lastig jaar achter de rug. Het direct resultaat kromp met 1,9 procent tot 262 miljoen euro, terwijl het direct resultaat per aandeel zelfs met 4,8 procent terugviel tot 2,77 euro. Op de portefeuille moest 243,7 miljoen euro worden afgeboekt.

Moeilijk jaar voor Corio

Dat heeft de Utrechtse winkelvastgoedbelegger gisteren nabeurs bekendgemaakt. Topman Gerard Groener zei in een toelichting op de jaarcijfers dat 2012 vanaf het begin af aan een ‘uitdagend’ jaar beloofde te worden en dat is het dus ook geworden. Afgezien van Duitsland zijn de consumentenuitgaven in alle markten teruggelopen. Ook 2013 wordt volgens de CEO ‘zonder twijfel’ een uitdagend jaar. Het bedrijf wil de bezettingsgraad verbeteren, de efficiency verhogen, het verkoopprogramma krachtig voortzetten en het zogenoemde concept ‘Favourite Meeting Places’ (FMP) voortzetten.

Het bedrijf verkocht vorig jaar voor 329,4 miljoen euro. Eind vorig jaar kondigde Corio een verkoopprogramma aan van 1,4 miljard euro van vrijwel alle objecten die niet als zogenoemde FMP’s worden beschouwd. FMP zijn de winkelcentra binnen de portefeuille die zich kenmerken door een sterke belevingswaarde voor het winkelend publiek.

Corio focust op deze centra, omdat ze aantoonbaar beter presteren. Zo stegen de netto huurinkomsten van de FMP vorig jaar met 5,9 procent tot 342,5 miljoen euro. Over de totale winkelvastgoedportefeuille groeiden de netto huurinkomsten slechts met 2,3 procent. In de FMP-centra bleven de bezoekersaantallen en winkelomzetten gelijk, maar over de hele winkelportefeuille gemeten, was er op beide punten een lichte terugval.

Schrale troost is dat Corio naar verhouding minder hoeft af te boeken (-2,8 procent ofwel 142,2 miljoen euro) op de FMP-centra dan op zijn totale winkelvastgoedportefeuille (-3,4 procent ofwel 218,5 miljoen euro).

Het goede nieuws is wel dat de financieringskosten laag zijn. De gemiddelde rente die Corio betaalt op zijn schulden, liep terug van 3,9 procent in het derde kwartaal van 2012 tot 3,7 procent in het vierde kwartaal. Ook de bezettingsgraad verbeterde tot 96,6 procent in 2012 (96,2 procent in 2011).

Reageer op dit artikel