nieuws

Homburg Invest stopt beursnotering

Financieel

Het noodlijdende Canadese vastgoedfonds Homburg Invest Inc (HII) beëindigt per 13 maart zijn beursnotering op NYSE Euronext Amsterdam. In het herstructureringsplan dat momenteel wordt bekeken, blijven de aandeelhouders sowieso met lege handen achter. Dus heeft een beursnotering ook geen zin meer.

Homburg Invest stopt beursnotering
Danzigerkade_23_Amsterdam

Dat meldt het geplaagde HII. Het fonds bivakkeert sinds september 2011 op het strafbankje van de Amsterdamse beurs, omdat het toen uitstel van betaling kreeg onder de Canadese wetgeving (CCAA). Voor de Toronto Stock Exchange was de surseance destijds direct aanleiding de notering definitief te schrappen. Volgens de regels die gelden aan het Damrak beëindigt de notering automatisch als een fonds een jaar op het strafbankje zit, tenzij er binnen zes maanden uitzicht bestaat op een succesvolle herstructurering. In september vorig jaar is de beursnotering voor een half jaar verlengd door NYSE Euronext Amsterdam.

Richard Homburg bracht zijn vlaggenschip HII in maart 2006 naar de Amsterdamse beurs. De openingskoers bedroeg destijds 3,65 euro. Twee jaar geleden deed het aandeel nog 4 euro. Afgelopen vrijdag was dat 8 eurocent. Op last van de Nederlandse toezichthouder heeft de roemruchte vastgoedman allang geen bemoeienis meer met het fonds.

HII benadrukt in zijn persbericht dat donderdagavond werd verspreid, dat de beëindiging van de notering geen effect heeft op de positie van de crediteuren van HII, waaronder de obligatiehouders. HII zal het herstructureringsplan op 6 februari publiceren. Volgens een woordvoerder van HII voorziet het plan in een bod op de obligaties in een combinatie van cash en aandelen. De hoogte van het bod verschilt per obligatieserie en is afhankelijk van de verstrekte zekerheden. Zo’n 9.000 Nederlandse obligatiehouders hebben in totaal 440 miljoen euro tegoed.

 Zoals reeds gemeld heeft Catalyst Capital Group vorige week donderdag het bod op alle Homburg-obligaties verlengd tot 7 februari 14.00 uur Nederlandse tijd. De investeringsmaatschappij heeft naar eigen zeggen al een ‘significant aantal’ aanmeldingen van obligatiehouders voor het tenderbod. Het werd op 16 januari gelanceerd. De biedprijzen variëren van 25 procent van de nominale waarde voor Homburg Bond 11 tot 45 procent voor Homburg Mortgage Bond 4.

Homburg Invest bezit een gespreide portefeuille van commercieel vastgoed – waaronder winkels, kantoren, bedrijfsruimten en ontwikkelingsprojecten – verspreid over Canada, Europa en de VS. De HII-woordvoerder zei geen enkele mededeling te kunnen doen over de huidige waarde van de bezittingen. Ooit was dat 2,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel