nieuws

Doek valt voor Hanzevast Holland 55 en 61

Financieel

De rechtbank in Utrecht heeft het faillissement uitgesproken over de vastgoedfondsen Hanzevast Holland 55 en 61. Hatfield Philips, special servicer van CMBS Charlie Mesdag, had het bankroet voor beide fondsen aangevraagd, nadat Hanzevast niet in staat bleek om de financieringen na de einddata af te lossen. In totaal 1.500 participanten verliezen hun inleg van 40 miljoen euro.

Doek valt voor Hanzevast Holland 55 en 61

‘We staan erbij te kijken. Beide fondsen hebben een miljoen aan cash en een gezonde exploitatie. Toch is het technisch mogelijk om fondsen failliet te laten verklaren omdat de leningen geëxpireerd zijn’, aldus Jaap Wolters, bestuursvoorzitter van Hanzevast. ‘Met een gewone bank valt in zo’n situatie vaak nog wel te praten over herfinanciering. Met een vehikel als Charlie Mesdag is dat lastiger. Er zitten honderd partijen achter, die waarschijnlijk allemaal duurzaamheid als een van hun kernwaarden hebben gedefinieerd. Maar als je duurzaam opereert, beroof je niet 1.500 kleine beleggers van hun pensioen. Ik had het gevoel dat er totaal geen ruimte was voor verlenging van de leningen, terwijl het vehikel daar wel de mogelijkheden toe biedt.’ Charlie Mesdag loopt tot eind 2016 en heeft de mogelijkheid van een verlenging tot 2019 en in uitzonderlijke gevallen zelfs daarna.

De financiering op Holland 55 ter waarde van 32,3 miljoen euro liep op 30 november 2011 af. Bij Holland 61 gaat het om een openstaande lening van 25,1 miljoen euro met einddatum 15 januari 2013. De oorspronkelijke geldschieter, NIBC, verkocht de leningen in 2007 door als onderdeel van CMBS Charlie Mesdag. De portefeuille van Holland 61 bestaat uit drie kantoorgebouwen aan de Keesoomstraat in Ede, het Stationsplein in Amersfoort en de Diakenhuisweg in Haarlem, met een verhuurbare oppervlakte van in totaal 20.045 m2 en een bezettingsgraad van 73 procent. Bij Holland 55 gaat het om kantoren aan Pettelaarpark 80 en Europalaan 30 in Den Bosch, Europaweg 8 in Groningen, Reitseplein 15 in Tilburg en Nassaukade 1 in Rijswijk, met een totale oppervlakte van 28.162 m2.

Reageer op dit artikel