nieuws

Dijsselbloem: afstempelen obligaties bij redding bank mag

Financieel

Obligatiehouders kunnen gedwongen worden om mee te betalen aan het redden van een bank. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in antwoord op Kamervragen van de SP.

Zonder op de situatie rond SNS Reaal in te willen gaan, beaamde Dijsselbloem dat obligaties vermogensbestanddelen zijn, zoals genoemd in de Interventiewet.

De Interventiewet is de nieuwe wet die de minister van Financiën vergaande bevoegdheden geeft om in te grijpen bij een Nederlandse bank die in problemen verkeert. Dijsselbloem ging met tegenzin in op een artikel dat gisterochtend verscheen in het Financieele Dagblad. Daarin waarschuwt kredietbeoordelaar Fitch de Nederlandse staat om bij de redding van SNS Reaal vooral niet af te stempelen op SNS-bankobligaties. Fitch waarschuwt dat ze in dat geval de kredietstatus van alle Europese banken lager zal waarderen. ‘Als een belangrijk land in Europa de gewone obligaties van een probleembank afstempelt, betekent dat een totale wijziging van hoe wij naar banken kijken’, aldus Bridget Gandy, hoofd kredietbeoordeling Europese banken bij Fitch in het FD.

Volgens de minister maakt Fitch echter ‘een aantal denkfouten’ in deze redenering, maar hij wilde er nog niet verder op in gaan, gezien de gevoeligheid van de materie. SNS Reaal kampt met grote problemen met de vastgoedportefeuille. De bank wil samen met De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën voor de jaarcijfers van 14 februari een oplossing hebben gevonden. Gisteren ging het aandeel SNS Reaal wederom onderuit. De koers zakte bijna 10 procent tot 69 cent, de dag ervoor verloor het aandeel al 12 procent van haar waarde.

Reageer op dit artikel