nieuws

Derde grote schikking met ABP in RMBS-zaak

Financieel

Pensioenfonds ABP heeft een derde schikking bereikt met ondernemingen van wie het in 2006 en 2007 door woninghypotheken gedekte obligaties kocht. De meest recente schikking is getroffen met Deutsche Bank. Dat meldde ABP gisteren.

De dagvaarding namens ABP werd in september 2011 ingediend bij het Hooggerechtshof van de staat New York. Volgens het Nederlandse pensioenfonds waren de hypotheekobligaties op basis van ‘onjuiste en misleidende beweringen’ verkocht door Deutsche Bank. De desbetreffende obligaties zouden financiële risico’s met zich meebrengen die in werkelijkheid veel hoger waren dan door Deutsche Bank werd voorgesteld. De achterliggende hypotheken die deze obligaties dekten, zouden bovendien significant minder waard zijn dan ABP destijds op basis van informatie van de verkoper kon veronderstellen. Deutsche Bank verwerpt de beschuldigingen nog steeds.

ABP ervaart de schikking als een ‘gunstige uitkomst’, die binnen een redelijke termijn is bereikt. Naast de schikking met Deutsche Bank heeft ABP al schikkingen bereikt in twee andere juridische procedures rond deze zogenaamde RMBS-beleggingen. Over dergelijke beleggingen lopen nog juridische procedures in de Verenigde Staten tegen Goldman Sachs & Co., Merrill Lynch, Credit Suisse, Morgan Stanley en Ally Financial.

Reageer op dit artikel