nieuws

Aandeel SNS Reaal weer hard onderuit

Financieel

De beurswaarde van SNS Reaal bereikte gisteren een nieuw dieptepunt. Aan het einde van de handelsdag kwam de slotkoers van het aandeel uit op 76 cent, een daling van ruim 12 procent.

Aandeelhouders vrezen een mogelijke nationalisering van het concern, dat lijdt onder de grote verliezen van zijn vastgoedpoot. Men houdt er rekening mee dat op zeer korte termijn een ‘allesomvattend’ reddingsplan voor SNS Reaal komt. SNS zakte daarom in het eerste handelsuur naar een dieptepunt van 0,74 euro, bijna 15 procent onder de slotkoers van dinsdag. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een plan om de financiële toekomst van SNS Reaal te waarborgen. Het concern is door De Nederlandsche Bank (DNB) aangemerkt als systeembank, wat betekent dat de bank te belangrijk wordt geacht om failliet te laten gaan.

Op welke manier de ondergang van het bedrijf moet worden voorkomen, is echter nog onduidelijk. Een van de scenario’s is een nationalisering, zoals eerder gebeurde met ABN Amro en de Nederlandse onderdelen van Fortis. Een andere optie is om de slechte vastgoedleningen van probleemdochter Property Finance onder te brengen in een zogeheten ‘bad bank’. Ook in dat geval zou de overheid voor een forse kapitaalinjectie moeten zorgen, mede omdat banken als ING en ABN Amro vanwege eerder ontvangen staatssteun niet mogen meewerken aan dat plan. In mei 2008, voor de escalatie van de financiële crisis, piekte het aandeel op 15,30 euro.

Reageer op dit artikel