nieuws

Mooie resultaten Unibail-Rodamco

Financieel

De winst per aandeel van Unibail-Rodamco is vorig jaar met 6,7 procent gestegen tot 9,60 euro. Dat is aanzienlijk beter dan de 4 procent stijging die een jaar geleden was voorspeld.

Mooie resultaten Unibail-Rodamco

Volgens het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds van Europa is dat te danken aan lagere financieringslasten, de hoge efficiency en de gestegen winkelverkopen van zijn huurders.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die gisteren nabeurs werden gepubliceerd. De huurinkomsten op basis van de vergelijkbare portefeuille met die van 2011 (‘like-for-like’) stegen vorig jaar met 4,2 procent. Het bezoek aan de winkelcentra groeide vorig jaar met 1,3 procent. De winkelverkopen gingen in november 2012 met 2,5 procent omhoog, dat is 350 basispunten meer dan de nationale indices aangaven. De leegstand bleef met 2,1 procent laag.

De totale waarde van de portefeuille steeg ‘like-for-like’ met 4,8 procent tot 29,3 miljard euro. De waarde van de sterk internationale winkelcentrumportefeuille groeide zelfs met 6 procent tot 23 miljard euro, op basis van de vergelijkbare portefeuille. In de Europese winkelcentrummarkt ligt de focus op dominante winkelcentra in toonaangevende steden. De rest van deze megaportefeuille bestaat uit kantoren en evenementenhallen, hoofdzakelijk in Parijs gesitueerd. De positieve herwaardering van de beleggingen had vooral te maken met hogere huren (4,9 procent).

De gemiddelde rentelasten van het Frans-Nederlandse vastgoedfonds daalden van 3,6 procent tot 3,4 procent. Dat was mede te danken aan de zeer succesvolle wijze waarop Unibail-Rodamco op de obligatiemarkt opereerde. Totaal trok het bedrijf 4,6 miljard euro aan leningen aan, waarvan 2,4 miljard op de obligatiemarkt. De onderneming beschikt over een projectenpijplijn van 7 miljard euro, waarvan 70 procent winkelvastgoed. In 2012 werden elf projecten opgeleverd.

De onderneming is positief in haar verwachtingen voor 2013. De huurinkomsten zullen verder stijgen en de winst per aandeel zal dit jaar met 5 procent toenemen. Tegen 2017 wordt zelfs een winst per aandeel voorzien van 14 euro. Voorgesteld wordt het dividend per aandeel vast te stellen op 8,40 euro, dat is 5 procent meer dan in 2011. Van de gerealiseerde winst wordt 88 procent uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Reageer op dit artikel